Zmiana przepisów. Część rolników dostanie wyższe dopłaty bezpośrednieAndrzej Rutkowski
StoryEditorDobrostan zwierząt

Zmiana przepisów. Część rolników dostanie wyższe dopłaty bezpośrednie

27.05.2024., 12:41h
Będą zmiany w ekoschemacie "Dobrostan zwierząt". Ministerstwo rolnictwa daje rolnikom więcej czasu na uzyskanie certyfikatu, dzięki któremu otrzymają wyższe dopłaty bezpośrednie.

W ramach ekoschematu "Dobrostan zwierząt", hodowcy mogą otrzymać dodatkowe dopłaty bezpośrednie: 51 zł do każdego tucznika oraz po 250 zł do każdej krowy mamki i 130 zł do każdego opasa, także do ras mlecznych i mieszańców. Wsparcie przewidziane jest też w przypadku kurcząt brojlerów i indyków rzeźnych. Ale żeby otrzymać tę dopłatę hodowcy muszą najpierw zdobyć certyfikat QMP lub QAFP.

Dobrostan zwierząt: więcej czasu na certyfikat QMP i QAFP

Jednak ze względu na duże zainteresowanie rolników nową płatnością dobrostanową czas oczekiwania na wydanie tego certyfikatu przez jednostkę certyfikującą wydłużył się. W związku z tym ministerstwo rolnictwa przygotowało nowelizację przepisów rozporządzenia dobrostanowego.

Okres na uzyskanie certyfikatu za zgodność ze specyfikacją i standardami systemu QAFP lub QMP zostaje wydłużony:

  • do 30 września 2024 r. dla bieżącej (pierwszej w odniesieniu do nowego wsparcia uczestników systemów QAFP i QMP) kampanii naboru wniosków;
  • do 31 lipca roku, w którym rolnik złożył ww. wniosek – dla lat następnych.

- Takie rozwiązanie ułatwi rolnikom korzystanie z nowego rodzaju wsparcia za realizację praktyk polegających na utrzymywaniu zwierząt zgodnie z wymogami systemu QAFP lub QMP  - ocenia ministerstwo. 

System QAFP ​i System QMP: co to jest? 

System QMP jest otwartym systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją ministra rolnictwa z 20 października 2008 r. Administratorem systemu QMP i właścicielem znaku QMP jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) – został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i uznany przez MRiRW w 2009 r. System QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „od pola do stołu” normalizując całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta. System zawiera procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP, a także wspiera budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta. Obejmuje mięso wieprzowe, mięso drobiowe oraz wędliny.

image
Reportaż z gospodarstwa

Dodatkowe dopłaty do bydła opasowego. Kto może je dostać?

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 15:14