Pierwsza w tym roku aukcja platformy Global Dairy Trade (GDT) należącej do Fonterry zakończyła się podobnie, jak ostatnia w ubiegłym roku, spadkiem. Indeks cen wszystkich produktów mleczarskich wystawionych w porównaniu do aukcji z 20 grudnia ub.r. spadł o 3,9%.
Najbardziej, tj. o 7,7% staniało pełne mleko w proszku, następnie laktoza (o 2,9%) oraz kazeina (o 2,7%). O 0,6% spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego.
O 4,5% zyskała na wartości w stosunku do ostatniej aukcji z ubiegłego roku maślanka. Natomiast o 2,3% do 2660 dolarów/t wzrosła cena odtłuszczonego mleka w proszku, a o 1,4% do 3894 dolarów/t cheddar. Do 4308 dolarów/t o 0,5% zdrożało masło. Produkt ten utrzymuje tendencję wzrostową już szósty miesiąc. ms