StoryEditorWiadomości rolnicze

Mielone, kiełbasa i sery z MOL-a

13.06.2016., 12:06h
Od 1 czerwca br. obowiązuje nowe rozporządzenie regulujące prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Są pewne udogodnienia w przypadku sprzedaży żywności na targach, festynach czy kiermaszach w ramach promocji. Warto pomyśleć, czy sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego nie polepszy rentowności gospodarstwa bardziej niż powiększanie skali chowu.

Nowy przepis to Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U., poz. 451). Znajdują się w nim informacje na temat tego, co można robić w ramach MOL-a, jak też w jakiej skali i na jakim obszarze. Rozporządzenie wskazuje także niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu tego rodzaju działalności. 

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 25/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 07:23