StoryEditorRynki

O ile wzrosły ceny rolnicze, a o ile koszty ponoszone przez rolników?

07.01.2020., 19:01h
Ubiegły rok zakończył się wysokimi cenami skupu żywca wieprzowego, lekkim odbiciem cen skupu bydła i pszenicy. Stosunkowo dobrze płacono za rzepak. Zdrożały jednak środki produkcji oraz pasze. Jeślibyśmy na ceny w rolnictwie spojrzeli z perspektywy ostatnich 20 lat, to w oczy rzuca się głównie wzrost cen środków produkcji, w tym również ziemi rolnej przy nieproporcjonalnie niskim wzroście cen surowców rolnych. To pokazuje, iż polskie rolnictwo nie mogłoby już funkcjonować bez dotacji.
Spójrzmy na ceny zbóż: w 1999 r. żyto skupowano za ok. 300 zł/t a pszenice za ok. 430 zł/t. Kilogram zwykłego chleba kosztował wtedy ok. 2 zł, tak więc jak rolnik sprzedał tonę żyta mógł kupić za to 150 kilogramowych bochenków chleba, a tonę pszenicy – 215 chlebów. A jak jest obecnie?  Za tonę żyta kupi o 20 chlebów mniej, a tonę pszenicy o 40 bochenków mniej. Najlepsza relacja cena zbóż do ceny chleba była w 2007 r. oraz w 2011 i 2012 r. Były to jednak lata, w których ceny zbóż osiągały nieuwarunkowane rynkowo rekordy cenowe.

Nieproporcjonalne wzrosty

W ciągu 20 lat zboża zdrożały o 90%, a np. mocznik o 300% i polifoska 8 o ponad 200%. Nieco inaczej zachowały się ceny rzepaku, głównie z powodu wykorzystania czarnych nasion na cele paliwowe. Rzepak na przestrzeni 20 lat zdrożał prawie trzykrotnie, aczkolwiek biorąc pod uwagę wzrost kosztów produkcji tego zboża opłacalność produkcji prawie się nie zmieniła. Podobnie jak zboża kształtują się na przestrzeni lat ceny ziemniaków, bywały lata, w których cena tony bulw przekraczała średnio 500 zł/t (np. w 2013 r. za tonę płacono średnio 650 zł), ale było to spowodowane ekstremalny...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 02:35