StoryEditorWiadomości rolnicze

Zjemy więcej serów

27.12.2016., 11:12h
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej w latach 2017–2026 wzrośnie w Unii spożycie wszystkich produktów mleczarskich, poza świeżym mlekiem.

Jak wskazuje KE, konsumpcja mleka świeżego w latach 2017–2026 zmniejszy się o 8,5% do 27,9 mln t. O 7,4% do 8,6 mln t wzrośnie natomiast spożycie jogurtów, a o 9,5% do 2,8 mln t śmietany. W następnych dziesięciu latach oczekuje się również dalszego wzrostu spożycia serów. W 2026 r. jeden mieszkaniec Unii zje ich 19,5 kg.

Jak zauważa Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas, aż o 3 kg zmniejszą się dysproporcje w spożyciu serów między mieszkańcami UE-15 i krajami przyjętymi do Wspólnoty od 2004 r., których poziom dochodów jest niższy niż mieszkańców starej piętnastki. Jak zaznaczają z kolei eksperci KE, wzrost wewnętrznego popytu na sery będzie wspierany szczególnie wzrostem wykorzystania serów w gastronomii oraz do produkcji takich produktów jak pizze i kanapki. Bilansowe zużycie serów w UE w 2026 r. wyniesie 10,1 mln t, tj. o 10,4% więcej niż w 2016 r.

O 12,2% do 2,4 mln t wzrośnie spożycie masła. Zwiększy się przede wszystkim jego sprzedaż na rynku detalicznym. Prognozuje się, że konsumpcja masła, w przeliczeniu na jednego mieszkańca w UE zwiększy się z 4,4 kg w 2016 r. do 4,7 kg w 2026 r. Będzie on obserwowany szczególnie w nowych krajach członkowskich.

Największą dynamikę wzrostu zużycia w UE odnotują proszki mleczne. Zużycie odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) ma wzrosnąć o 43,8% do ponad 1 mln t, a pełnego mleka w proszku o 30,8% do 0,45 mln t. ms

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 13:56