Spadek: Czy trzeba czekać 5 lat ze sprzedażą odziedziczonej ziemi rolnej?archiuwm
StoryEditorPorady prawne

Spadek: Czy trzeba czekać 5 lat ze sprzedażą odziedziczonej ziemi rolnej?

09.07.2023., 13:00h
AnetaAneta
Spadek po rolniku czasem dziedziczą osoby, które nie chcą lub nie mogą prowadzić gospodarstwa rolnego. Dlatego zastanawiają się czy ich też obowiązuje nakaz prowadzenia działalności rolniczej przez 5 lat. Czy koniecznie muszą płacić podatek od spadku?

Z artykułu dowiesz się:

  • Kto musi zapłacić podatek od spadku, a kto jest zwolniony z niego?
  • Czy obowiązek prowadzenie gospodarstwa przez 5 lat od dnia nabycia dotyczy też dziedziczenia?

–​ Odziedziczyłam spadek po bracie. Do spadku weszły także nieruchomości rolne. Czy muszę zapłacić podatek od tego spadku? Czy mogę sprzedać grunt dzierżawcy, który go użytkował? Słyszałam, że powinnam prowadzić działalność rolniczą na gruntach przez 5 lat. Czy to prawda? – chciałbym wiedzieć jeden z Czytelników "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Kto musi zapłacić podatek od spadku, a kto jest zwolniony z niego?

Jeżeli chodzi o podatek od spadków, to art. 4a ustawy z 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn określa

Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się

©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.

KUP LICENCJĘ

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. listopad 2026 01:53