UE miesza w alkoholach. Zmiany dotkną wódkę z ziemniakówAlicja Bokina
StoryEditorAlkohol

UE miesza w alkoholach. Zmiany dotkną wódkę z ziemniaków

06.05.2024., 13:00h
Od 13 maja br. będą obowiązywały nowe przepisy dot. napojów spirytusowych. Chodzi o to, które z nich będą mogły być produkowane w UE.

Zmiana def. napojów alkoholowych

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowanym 23 kwietnia br. zostaną wprowadzone nowe przepisy dotyczące wprowadzenia definicji napojów spirytusowych, których sprzedaż będzie możliwa na terenie Unii Europejskiej. Dzięki temu informowanie konsumentów o takich wyborach ma być łatwiejsze.

Okowity ziemniaczane bez odrębnych przepisów

Okazuje się, że obowiązujące dotychczas przepisy UE dla napojów spirytusowych nie określały odrębnej kategorii dla okowit ziemniaczanych. Jeszcze w roku 2019 Komisja Europejska uważała, że napoje spirytusowe wytworzone z destylatu ziemniaczanego mogą być klasyfikowane jako okowity owoców. To określenie nie obejmowało jednak wszystkich metod produkcji destylatów ziemniaczanych stosowanych w Polsce.

W roku 2022 Polska wystąpiła o podjęcie dyskusji w tej sprawie i określenie odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych, który będą mogły być destylowane do poniżej 94,8 proc. obj., a okowity z ziemniaków wytwarzane z bulw ziemniaków, a nie np. z obierek ziemniaczanych.

Jaki był cel określenia odrębnej definicji?

Celem określenia odrębnej definicji było wyraźne rozróżnienie poszczególnych napojów spirytusowych. Po wejściu w życie przepisów w oznakowaniu wyrobu z okowity ziemniaków będzie możliwe stosowanie nazwy prawnej:

  • „okowita z ziemniaków”,
  • „okowita ziemniaczana”.

Wiele wskazuje na to, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością rynku.

Co to jest okowita z ziemniaków?

Definicja okowity z ziemniaków, po wprowadzeniu nowych przepisów, brzmi w następujący sposób:

„napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. obj., tak aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. Minimalna zawartość alkoholu w tym produkcie wynosi 38 proc. obj. Okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów. Aby dostosować barwę tego napoju można użyć wyłącznie karmelu. Natomiast w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może jednak zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr (wyrażonych jako cukier inwertowany). Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu”.

Nowe kategorie napojów spirytusowych

Podczas obrad zaobserwowano potrzebę określenia odrębnych kategorii napojów spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone wprost w prawie UE jako produkty rolne. Sprawa dotyczyła następujących produktów:

  • soku z brzozy,
  • soku z klonu,
  • chleba.

Poprzez wprowadzenie zasady dotyczącej możliwości produkowania napojów spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego nie zezwalano na wykorzystywanie produktów spożywczych odpadowych. Jednak ze względu na specyfikę rynku estońskiego, gdzie napoje alkoholowe tego rodzaju są dostępne, konieczne okazało się wprowadzenie nowej definicji okowity. W przypadku wykorzystania chleba do fermentacji i destylacji alkoholowej określono, że surowiec musi być świeży.

Jak będą nazywały się nowe napoje alkoholowe?

Po wprowadzeniu nowelizacji definicji, napoje spirytusowe spełniające wymogi nowych kategorii, będą stosowały nazwę danej kategorii jako nazwę prawną, czyli:

  • okowita z soku brzozowego,
  • okowita z soku klonowego,
  • okowita z chleba.

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: MRiRW

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. październik 2024 23:34