Tomasz Ślęzak
StoryEditorZDJĘCIA TYGODNIA

Po co wirować cukrzycę?

23.12.2023., 12:00h
Tomasz ŚlęzakTomasz Ślęzak
Produkcja cukru to bardzo skomplikowany logistycznie i złożony chemicznie proces. My byliśmy w największej polskiej cukrowni, która znajduje się w Kruszwicy.

Po co wirować cukrzycę?

Cukrzyca to roztwór technologiczny będący stężonym roztworem cukru w wodzie i zawieszonych w nim kryształków cukru. Powstaje z buraków cukrowych. Aby kryształki wydobyć, roztwór trafia na wirówki, a cukier jest w nich wyodrębniany na zasadzie działania dużej siły odśrodkowej.

Artykuł o procesach przetwarzania buraków, przedstawimy w jednym z najbliższych numerów TPR.

Tomasz Ślęzak
fot. T. Ślęzak

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 14:54