Polska potęgą mleczarską. Gdzie trafia nasze mleko i sery?Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva
StoryEditorRynek mleka

Polska potęgą mleczarską. Gdzie trafiają nasze mleko i sery?

28.08.2025., 13:00h

Polski eksport produktów mlecznych systematycznie wzrasta. W minionym półroczu zyski ze sprzedaży były wyższe zarówno na arenie UE, jak i światowej. Ile, gdzie i jakich produktów mlecznych eksportujemy?

Eksport produktów mlecznych do państw UE

Jak wynika z raportu Biura Strategii i Analiz KOWR, polski handel zagraniczny produktami mlecznymi ma się dobrze. Po I półroczu roku 2025 wiadomo, że zysk z ich sprzedaży na arenie Unii Europejskiej wyniósł 73% wszystkich wpływów uzyskanych z transakcji zagranicznych artykułami mleczarskimi.

O 19% w stosunku do analogicznego okresu roku 2024 wzrosły również przychody z eksportu towarów mlecznych z Polski do pozostałych państw członkowskich i w przeliczeniu na EUR wyniosły 1,5 mld.

Wśród głównych odbiorców produktów mlecznych na rynku unijnym znalazły się takie państwa jak:

  • Niemcy – 454 mln EUR (22% wartości);
  • Czechy – 143 mln EUR (7% wartości);
  • Niderlandy – 136 mln EUR (7% wartości);
  • Włochy – 102 mln EUR (5% wartości);
  • Rumunia – 99 mln EUR (5% wartości).

Zobacz też: Podlasie płaci najlepiej za mleko. Zobacz, gdzie rolnicy dostają najmniej

Eksport produktów mlecznych do państw pozaunijnych

Zdecydowanie mniejsze ilości produktów mlecznych są eksportowane z Polski do państw spoza UE. W I półroczu br. wartość osiągniętego eksportu wyniosła 27%. Po sześciu miesiącach br. przychody uzyskane z eksportu produktów mlecznych na rynki pozaunijne wyniosły 560 mln EUR i były o 1% wyższe niż w poprzednim roku.

Spośród państw spoza UE największy udział w polskim eksporcie ogółem miały takie państwa jak:

  • Wielka Brytania – 99 mln EUR (5% wartości);
  • Algieria – 78 mln EUR (4% wartości);
  • Ukraina – 65 mln EUR (3% wartości);
  • Arabia Saudyjska – 34 mln EUR (2% wartości);
  • Chiny – 33 mln EUR (2% wartości).

Jakich produktów mlecznych eksportujemy najwięcej?

Ze struktury towarowej eksportu produktów mlecznych z Polski w pierwszym półroczu 2025 r. wynika, że największy dochód przyniósł eksport serów i twarogów, czyli 650 mln EUR (31%). Nieco mniejszy przychód przyniósł nam eksport mleka płynnego i śmietany, bo 403 mln EUR (20%). Niemal równe dochody wynikają z eksportu masła oraz tłuszczów mlecznych i lodów, kolejno 289 mln (14%) i 274 mln EUR (13%). Natomiast eksport zagęszczonego mleka w proszku wyniósł 196 mln EUR (9%), a jogurtów i napoi zimnych 143 mln EUR (7%). Zdecydowanie najniższy zysk przyniósł eksport serwatki, czyli 117 mln EUR (6%).

Na podstawie przedstawionych danych widać wyraźnie, że Polska umacnia swoją pozycję jako jedna z czołowych potęg mleczarskich w Europie. Coraz większe przychody z eksportu do krajów unijnych, stabilna obecność na rynkach poza UE oraz szeroka gama sprzedawanych produktów wskazują, że sektor mleczarski pozostaje jednym z filarów polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego.

Perspektywy rozwoju są obiecujące – rosnące zapotrzebowanie na zdrową i wysokiej jakości żywność sprawia, że polskie mleko, sery czy masło mają szansę zdobywać kolejne rynki. Wyzwania, takie jak konkurencja cenowa czy zmieniające się regulacje handlowe, z pewnością będą wymagały dalszej elastyczności i inwestycji w innowacje, jednak dotychczasowe wyniki potwierdzają, że polskie mleczarstwo ma solidne fundamenty i potencjał do dalszego wzrostu.

Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 06:31