Bydło drożeje, ale obniżki na horyzoncie
Ceny żywca wołowego nadal rosną. Zakłady, które w ubiegłym tygodniu nie podniosły stawek, zrobiły to teraz. Na przykład na Lubelszczyźnie byki zdrożały o 1,10 zł, a jałówki o 1 zł. Ale jak informowaliśmy w naszym Raporcie Rynkowym, pojawiają się sygnały, że w połowie tego tygodnia stawki mogą lekko pójść w dół. Wszystko wskazuje jednak na drobne korekty, a nie większe obniżki. Zapowiada się więc powrót cenowej huśtawki.
W Polsce obecnie średnio za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 28 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 15 zł/kg, a za krowy - 12 zł/kg. Z kolei w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 28,70 zł/kg.
Aktualne CENY BYDŁA z wybranych zakładów mięsnych znajdziesz na dole
KOWR: bydło droższe o 40 proc.
Z kolei z danych MRiRW i KOWR wynika, że w pierwszym tygodniu listopada br. na rynku krajowym cena zakupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 14,49 zł/kg, o 2 proc. wyższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec wołowy był o 39 proc. droższy niż przed rokiem.
W dniach 3 - 6.11.2025 r. za byki 12-24 miesiące płacono średnio 16,12 zł/kg, za krowy 12,11 zł/kg, a za jałówki 14,64 zł/kg. Natomiast w wadze poubojowej za byki płacono 30,24 zł/kg, za krowy 24,86 zł/kg, a za jałówki 28,26 zł/kg.
Analitycy: rekordowe ceny bydła mogą odbić się na sprzedaży
Polska wyróżnia się na europejskim rynku wołowiny. Choć od stycznia do lipca wolumen ubojów w UE spadł o około 3 proc. rok do roku, nasz kraj jako jeden z nielicznych dużych producentów zwiększył produkcję – zajmując drugie miejsce w Unii, tuż za Włochami.
Mimo mniejszej podaży popyt na wołowinę pozostaje wysoki, a import z państw trzecich pokrywa jedynie niewielką część unijnych braków. Ograniczona produkcja nadal wspiera ceny, ale eksperci Pekao SA zwracają uwagę, że rekordowe stawki polskiego mięsa zaczynają obniżać jego konkurencyjność.
- Podtrzymujemy jednak swoją opinię (wyrażoną w czerwcowym wydaniu), że rekordowe ceny polskiego mięsa obniżają jego konkurencyjność na rynku UE, co generuje pewne ryzyka dla popytu. To z kolei zwiększa szanse korekty notowań - napisali analitycy Pekao SA.
Ceny bydła w UE w dół
Z raportu Meat Market Observatory z okresu 3–9 listopada 2025 r. wynika, że ceny tusz w klasie R w UE lekko spadły do 6,88 euro/kg. Zmiany na rynku wynikają głównie ze wzrostu popytu na młode byki i jałówki.
W całej UE średnia cena byków w wieku 12–24 miesięcy wyniosła 7,15 euro/kg. Jałówki kosztowały średnio 7,18 euro/kg, a krowy 5,81 euro/kg, czyli obie kategorie odnotowały niewielkie spadki.
Jakie są aktualne ceny skupu bydła w Polsce?
Oto ceny netto skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych z 14 listopada 2025 (w nawiasach relacja aktualnych cen do stawek z 7 listopada 2025):
Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:
- byki: 15-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13-17 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10-12 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.
Lubelskie: ZM Wierzejki:
- byki (kl. O): 28,80 zł/kg (wzrost o 1,10 zł)
- byki (kl. R): 29,40 zł/kg (wzrost o 1,10 zł)
- jałówki (kl. O): 28,10 zł/kg (wzrost o 1 zł)
- jałówki (kl. R): 28,70 zł/kg (wzrost o 0,70 gr)
- krowa (kl. O): 25,10 zł/kg (wzrost o 80 gr)
Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:
- byki: 14,00-19 zł/kg (wzrost o 50 gr)
- jałówki: 11,00-16,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,00-15,50 zł/kg za czystorasowe stawki wyższe (bez zmian)
Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:
- byki: 13,00-16,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 10-15 zł/kg (bez zmian)
Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:
- byki: 15,80 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,95 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 10,20 zł/kg (bez zmian)
Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:
- byki: 14,00-17,50 zł/kg (bez zmian)
- jałówki: 13,70 - 17,00 zł/kg (bez zmian)
- krowy: 11,40-15,50 zł/kg, za mieszańcowe ceny wyższe (bez zmian)
