Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?arch.
StoryEditorCeny bydła

Ceny bydła spadły nawet o 1 zł/kg. Ile zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki na koniec maja?

30.05.2023., 17:30h
Większość zakładów mięsnych znów obniżyła ceny bydła - nawet o 1 zł/kg. Ile aktualnie płacą za byki, krowy i jałówki? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła niższe nawet o 1 zł/kg

Ceny bydła w Polsce mocno spadają. Większość monitorowanych przez nas zakładów mięsnych obniżyła cenniki. Np. ZM Wierzejki obniżył stawki we wszystkich grupach bydła o 1 zł/kg. 

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,00 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,50 zł/kg, a za krowy - 8,60 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 20,60 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w trzecim tygodniu maja br. na krajowym rynku nastąpił dalszy spadek cen zakupu żywca wołowego. Bydło rzeźne skupowano średnio po 10,63 zł/kg, o 3 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 1 proc. taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 8 proc. niższa niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 15–21.05.2023 r. płacono średnio 11,34 zł/kg, za krowy 8,79 zł/kg, a za jałówki 11,37 zł/kg.  

image
FOTO: MRiRW/KOWR

Spada skup bydła rzeźnego w Polsce

W Polsce (według wstępnych danych GUS) w okresie styczeń–kwiecień 2023 r. do podmiotów skupujących dostarczono 146 tys. ton. żywca wołowego, czyli o 2 proc. mniej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.

Mniejsza produkcja wołowiny w 2023 roku

Ten trend się może utrzymać, bo KE prognozuje, że produkcja wołowiny w krajach członkowskich spadnie o 1,6 proc. 

Natomiast z prognozy amerykańskiego Departamentu Rolnictwa USDA wynika, że w 2023 roku produkcja wołowiny na świecie będzie minimalnie mniejsza i wyniesie 59,1 mln ton. W porównaniu z rokiem ubiegłym będzie to spadek o 0,3 proc.

- Taki trend amerykańscy analitycy wiążą z prognozą spadku produkcji w USA, w UE, w Argentynie i w Kanadzie. Wzrost produkcji jest przewidywany głównie w Brazylii, w Chinach, w Indiach, w Australii i w Meksyku - wylicza Związek Polskie Mięso w najnowszym numerze "Mięsnych Faktów".

Przez suszę hiszpańscy rolnicy ubijają krowy. Podaż wołowiny rośnie

Z drugiej strony na rynku unijnym niespodziewanie rośnie podaż mięsa wołowego z uwagi na wzrost ubojów bydła w Hiszpanii. Tam ze względu na dramatyczną suszę, rolnicy masowo likwidują lub ograniczają stada krów, bo nie są w stanie ich wykarmić. Pisaliśmy o tym TUTAJ.

W Niemczech tanieją krowy

Z kolei w Niemczech ceny byków nadal spadają, choć ich podaż nie jest duża. Ale wciąż wystarcza do zaspokojenia niewielkiego popytu. Także krowy i jałówki są pod presją.

- Podaż bydła się zmniejszyła, ale zaspokaja popyt, więc ceny w większości pozostają stabilne. Natomiast niska podaż krów przewyższa mały popyt, co prowadzi do spadku cen - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,50 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,63 euro/kg, a krów 4,03-4,23 euro/kg.

Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 26 maja (w porównaniu do 19 maja 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 18,70 zł/kg (spadek o 70 gr); 
  • jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (spadek o 60 gr); 
  • krowy (kl. O): 17,30 zł/kg (spadek o 80 gr); 

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10,50-12 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 10-12 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 9,80 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 20,60 zł/kg (spadek o 1 zł);
  • byki (kl. R): 21,20 zł/kg (spadek o 1 zł);
  • jałówki (kl. O): 20,00 zł/kg (spadek o 1 zł);
  • jałówki (kl. R): 20,60 zł/kg (spadek o 1 zł);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 12-14 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian);
  • krowy 7,00-10,00 zł/kg(bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,10 zł/kg (spadek o 20 gr); 
  • byki (kl. R): 20,40 zł/kg (spadek o 20 gr); 
  • byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 20,50 zł/kg (spadek o 20 gr); 
  • jałówki (kl. O): 20,10 zł/kg (spadek o 20 gr); 
  • jałówki (kl. R): 20,70 zł/kg (spadek o 20 gr); 
  • krowy (320 kg mięsa): 17,40 zł/kg (spadek o 80 gr); 

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 9-11 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 5-10 zł (bez zmian);

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 10,70 zł/kg (spadek o 65 gr);
  • jałówki: 9,80 zł/kg (spadek o 40 gr);
  • krowy: do 9,30 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 9,70-12,20 zł/kg (spadek o 30 gr); 
  • jałówki: 9,50-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,80-10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. kwiecień 2024 10:05