Obniżki produktów mlecznych na globalnym rynku mleka
Jak wskazują eksperci Banku Credit Agricole, w ostatnich miesiącach 2025 r. ceny produktów mlecznych na rynkach światowych zdecydowanie spadły. Największą obniżkę odnotowano w przypadku cen masła i proszków mlecznych (pełnego i odtłuszczonego), ale dotyczy ona również innych kategorii głównych.
– W konsekwencji doszło do wyraźnego zmniejszenia relacji cen tłuszczu mlecznego i białka, mierzonej różnicą pomiędzy cenami masła i odtłuszczonego mleka w proszku, przy czym pozostaje ona nadal na wysokim, na tle historycznym, poziomie – czytamy w raporcie.
Prościej mówiąc, chodzi o to, że różnica między ceną tłuszczu mlecznego, czyli głównie masła, a ceną białka mlecznego, czyli odtłuszczonego mleka w proszku, tzw. OMP, zmniejszyła się, ale wciąż jest wysoka na tle wcześniejszych lat.
Dlaczego ceny mleka spadają?
W ocenie ekspertów powodem spadku cen mleka jest wzrost produkcji surowca. Szacowany wzrost produkcji mleka w państwach będących największymi jego eksporterami, czyli UE, Nowej Zelandii, USA, Australii i Argentynie wyniósł w III kw. br. 2,5% w stosunku do analogicznego okresu roku 2024. Wzrost produkcji odnotowany w II kw. br. wyniósł zaledwie 1,6%; dlatego odnotowane 2,5%, zdaniem analityków, zostało osiągnięte w tempie dotychczas niespotykanym.
– Na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost dostaw mleka w UE w krajach takich jak Niemcy czy Francja, gdzie produkcja przez ostatnie lata kształtowała się w wyraźnym trendzie spadkowym. Źródłem ożywienia produkcji mleka w Europie były wyjątkowo korzystne warunki agrometeorologiczne w okresie letnim, czyli brak stresu cieplnego czy obfitość taniej paszy – argumentują eksperci.
Zdaniem analityków ceny mleka spadają również z powodu presji eksportu produktów mlecznych z USA. Presji tej sprzyja wysoki na tle historycznym kurs EURUSD, a także preferencyjne warunki eksportu produktów mlecznych przez USA, które wynegocjowała administracja Donalda Trumpa.
– Choć w ostatnich miesiącach spadające ceny przyczyniły się do ożywienia światowego popytu na produkty mleczne, to jest on niewystarczający, aby skompensować powstałą nadpodaż – komentują eksperci.
Niskie ceny mleka do III kw. 2026?
W ocenie ekspertów wiele wskazuje na to, że niskie ceny mleka utrzymają się do III kw. 2026 r.
– Zakładamy, że ze względu na duże zapasy paszy, szok związany z podwyższoną produkcją mleka w UE będzie wygasał bardzo powoli. Z tego powodu oczekujemy, że spadek cen na światowym rynku mleka utrzyma się przynajmniej do III kw. 2026 r. – prognozują eksperci.
Eksperci z Credit Agricole twierdzą, że mimo słabszej sytuacji na światowym rynku mleka, ceny skupu w Polsce na razie trzymają się dość mocno. Ich zdaniem, patrząc na duże spadki cen produktów mlecznych na świecie, cena mleka w Polsce powinna spaść bardziej, a z ich kalkulacji wynika, że od sierpnia obniżyła się tylko o niecałe 5 groszy.
Specjaliści prognozują, że:
- na koniec 2025 roku cena skupu mleka w Polsce może wynieść ok. 2,15 zł/l,
- na koniec 2026 roku – ok. 2,30 zł/litr.
Ze względu na dużą konkurencję między mleczarniami o surowiec, ceny w Polsce raczej nadal będą trochę wyższe niż średnia w Unii Europejskiej. Eksperci zaznaczają też, że na te prognozy mogą wpłynąć dwa główne czynniki:
- pogoda i warunki dla produkcji mleka w najważniejszych krajach,
- to, jak szybko rolnicy ograniczą produkcję w odpowiedzi na niższe ceny.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. Credit Agricole
