W 2023 roku Unia Europejska wyeksportowała o 19% mniej wieprzowiny niż w 2022 roku, osiagając poziom z 2013 rokuDominika Stancelewska
StoryEditorRynek wieprzowiny

Polska odnotowała najniższe pogłowie trzody chlewnej od lat 70. Co dalej z polską wieprzowiną?

12.05.2024., 15:00h
Spożycie mięsa wieprzowego w Europie, podobnie jak produkcja świń, spada. Podczas gdy w Unii Europejskiej spodziewane jest dalsze ograniczanie konsumpcji mięsa, spożycie wieprzowiny, według ekspertów, wzrośnie w Ameryce Łacińskiej, Chinach i Stanach Zjedno­czonych.

W artykule przeczytasz:

ASF skutecznie uniemożliwia przywrócenie eksportu Polskiej wieprzowiny na rynki krajów trzecich 

Moglibyśmy więc myśleć o rynkach eksportowych, jednak w przypadku Polski czy Niemiec wciąż ogromnym wyzwaniem jest przywrócenie eksportu wieprzowiny na rynki państw trzecich, przede wszystkim do krajów azjatyckich, ze względu na afrykański pomór świń. Trwające od dawna rozmowy w sprawie uznania regionalizacji wciąż nie przynoszą oczekiwanych efektów.

Branża mięsna musi skupić się na utrzymaniu najwyższych standardów jakości, a także na dostosowywaniu się do coraz to nowych norm i przepisów. Zmieniające się regulacje weterynaryjne i wyśrubowane wymogi w Unii Europejskiej stanowią barierę dla eksportu mięsa, gdyż podnoszą kos...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. październik 2024 14:05