StoryEditorRynki żywca

Wahania cen żywca. Ile punkty skupu płacą za świnie, a ile za byki?

10.08.2021., 10:08h
Rynek żywca należy do jednego z bardziej dynamicznych rynków w rolnictwie. Ceny w skupach potrafią wahać się z tygodnia na tydzień. Aktualnie obowiązujące zestawiliśmy z tymi sprzed dwóch tygodni, które pokazują, w jakim kierunku ceny powędrowały.

Ceny skupu żywca wieprzowego:

Kujawsko-pomorskie:

  • Kwiecińscy, Żnin– 4,55 zł/kg (wzrost o 20 gr);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – 4,2–4,8 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie:

  • Złotex, Złoczew – 4,7 zł/kg (wzrost o 30 gr);
  • PPUH Kawiks Patoki – 4,2-4,8 zł/kg (bez zmian);
  • Marciniak Sędzimirowice – 4,7 zł/kg (wzrost o 30 gr);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody – 4,0–4,6 zł/kg (spadek o 40 gr), 6,3 zł/kg (wbc kl. E), maciory 2,5 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa  – 4,1 zł/kg (bez zmian);

Opolskie:

  • Nosal Otmuchów – 4,8 zł/kg (spadek o 20 gr);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kośc.– 4,7–5,0 zł/kg (wzrost o 30-50 gr);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole – 4,8 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski – 4,6 - 5,0 zł/kg (wzrost o 35 gr);
  • Mróz – 6,4 zł/kg (wbc kl. E) (wzrost o 40 gr).

Ceny skupu żywca wołowego:

Osi Poland Foodworks – byki 14,6 zł/kg (kl. O) (wzrost o 60 gr), jałówki 12,4 zł/kg (kl. O) (bez mian), krowy 12,6 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 7,0–8,9 zł/kg (wzrost o 90 gr), jałówki 7,0–8,5 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy 5,05 zł/kg (wzrost o 50 gr);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 14,4 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 15,0 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 12,8 zł/kg (kl. O), 13,80 zł/kg (kl. R) (wzrost o 80 gr);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 7,0–7,9 zł/kg (wzrost o 50 gr), jałówki 56,0–6,5 zł/kg (wzrost o 30 gr);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 15,0 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 15,4 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 1 zł) 15,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 1 zł), jałówki 13,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 14,4 zł/kg (kl. R) (wzrost o 30 gr), krowy 12,8 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 5,6–7,4 zł/kg (wzrost o 40 gr), jałówki 5,6–6,5 zł/kg (wzrost o 40 gr);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,4 zł/kg (wzrost o 10 gr), jałówki - 7,4 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (spadek o 20 gr);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 7,2 - 8,2 zł/kg (wzrost o 30 gr), jałówki 5,0 –7,5 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 5,0–6,4 zł/kg (wzrost o 20 gr).

Oprac. Michał Czubak
fot. arch. Tygodnika Poradnika Rolniczego

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 17:29