StoryEditorCiekawostki

3 ha lasu żywności z... jabłkami i marchewką

10.03.2021., 13:03h
Las kojarzy nam się głównie z dużą ilością drzew, ale ten, który powstaje Seatlle w USA nie pasuje do tego opisu. Powstaje tam 3-hektarowy las żywności. Będą w nim m.in. drzewa owocowe, zioła i warzywa wieloletnie. Jak to ma wyglądać w praktyce?

Lasy żywności pomagają zwalczać głód

Las żywności, zwany także leśnym ogrodem, jest systemem zrównoważonej produkcji żywności i agroleśnictwa opartej na ekosystemie leśnym, zawierającym drzewa owocowe i orzechowe, krzewy, rośliny zielarskie, pnącza i warzywa wieloletnie, przynoszące bezpośrednie korzyści człowiekowi.

W Seattle powstaje 3-hektarowy las o nazwie Do Beacon Food Forest, składający się tylko z jadalnych roślin, do którego będzie mógł wejść każdy, kto ma ochotę na świeże marchewki, rozmaryn czy jabłka i zabrać je ze sobą do domu, bez żadnej opłaty.

Wszystko zostało starannie przemyślane i zaprojektowane tak, by las mógł rzeczywiście przynosić plony i służyć za miejsce integracji lokalnych społeczności. Wiele osób włączyło się i nadal włącza w realizuję kolejnych etapów prac – wolontariusze z radością sadzą, pielęgnują rośliny, jednocześnie aktywnie i radośnie spędzając czas.

Las jedzenia jest rozwiązaniem problemu głodu i niedożywienia. Takich obszarów z jedzeniem dla każdego jest w USA coraz więcej, a w inicjatywy angażują się zarówno prywatne, jak i publiczne podmioty.

Marnujemy sporo żywności

Indeks marnotrawstwa żywności według Programu Środowiskowego ONZ wykazał, że 17% żywności dostępnej dla konsumentów ‒ w sklepach, gospodarstwach domowych i restauracjach ‒ trafia bezpośrednio do kosza. Około 60% tych odpadów marnujemy bezpośrednio w domu.

Marnowanie żywności ma znaczący wpływ na środowisko, społeczeństwo i gospodarkę. Wycinane są lasy, spalane jest paliwo, by wyprodukować żywność, która jest wyrzucana. W międzyczasie gnijące jedzenie na składowiskach uwalnia do atmosfery gazy cieplarniane ‒ od ośmiu do dziesięciu procent globalnych emisji gazów cieplarnianych jest związanych z niespożywaną żywnością.


Opracowanie: Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:11