Struktura gleby jest zupełnie inna niż wcześniej, przy uprawie płużnej lekka gleba przesypywała się przez palce, dziś w trzynastym sezonie uprawy bezorkowej nawet przy suchym roku ziemia jest gruzełkowata i ma odpowiednią strukturęMonika Kopaczel-Radziulewicz
StoryEditorUprawa

Rolnik od 13 lat stosuje uprawę bezorkową. Jakie ma doświadczenia?

10.07.2024., 08:30h
Bartosz Głowacki wspomina, że na tym terenie byli pionierami, jeżeli chodzi o uprawę bezorkową. I nie wiadomo kiedy zleciało 13 lat, choć rozmówca przyznaje, że cały czas uczą się, coś poprawiają, bo nawet po tylu latach doświadczenia i praktyki, zdarzają się błędy i coś potrafi zaskoczyć.

Dlaczego rolnik zdecydował się na uprawę bezorkową?

Założenia były takie, że 4–5 lat będzie uprawa bez orki, później wykonają orkę zimową, bo jednak, co jakiś czas dobrze glebę przemieszać. Jednak już po drugim roku uprawy bezorkowej właściciele gospodarstwa wycofali się z tego pomysłu i sprzedali wszystkie pługi.

Początek był taki, że zaczęliśmy zastanawiać się, co można zrobić, żeby mniej czasu poświęcić na uprawę i przy okazji nieco zredukować jej koszty. W pierwszych latach kupiliśmy dużą, ciężką talerzówkę i po prostu najgłębiej jak to było możliwe uprawiałem talerzówką, po niej wjeżdżał agregat uprawowo-siewny. Ale po dwóch latach już zaczął się problem dużego zagęszczenia gleby i doszliśmy do wniosku, że jednak musi iść kultywat...

Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. lipiec 2024 12:42