Początek siewu buraków cukrowych. Dlaczego Pfeifer & Langen zaleca uprawę uproszczoną?Justyna Czupryniak/Canva
StoryEditorBuraki cukrowe

Początek siewu buraków cukrowych. Dlaczego Pfeifer & Langen zaleca uprawę uproszczoną?

29.03.2024., 09:00h
14 marca br. na Dolnym Śląsku (gmina Wołów) rozpoczęły się siewy buraka cukrowego w rejonach plantacyjnych Pfeifer & Langen Polska.

Jakie metody upraw stosują plantatorzy buraka cukrowego dostarczający je do Pfeifer & Langen Polska?

Cztery cukrownie Pfeifer & Langen Polska przyjmują buraki cukrowe od 8 tys. plantatorów, którzy z roku na rok wykorzystują w ich plantacj coraz więcej uproszczonych metod uprawy. Aktualnie takie pola stanowią 38% terenu. Dzięki nim możliwe jest:

  • właściwe zarządzanie gospodarką wodną,
  • zmniejszenie strat wilgoci,
  • ochrona gleby przed erozją,
  • możliwość zwiększenia zawartości materii organicznej w glebie. 

– Te metody dają lepsze warunki rozwoju buraków w trakcie całego okresu wegetacyjnego. Dzięki nim możemy otrzymywać surowiec wyższej jakości. Dlatego promujemy je wśród wszystkich plantatorów - mówi Mirosław Paluch, Dyrektor ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska. 

Pfeifer & Langen Polska kończy budowę 3 elektrociepłowni

Rok 2024 jest przełomowy dla Pfeifer & Langen Polska ze względu na to, że kończy w nim budowę trzech nowoczesnych elektrociepłowni gazowych w cukrowniach w:

  • Gostyniu,
  • Miejskiej Górce,
  • Środzie Wlkp.

– Będą ona przede wszystkim mniej uciążliwe dla środowiska – emisja dwutlenku węgla będzie dwukrotnie mniejsza niż przy wykorzystaniu węgla. Elektrociepłownie będą zautomatyzowane, czyli bezpieczne dla pracowników ją obsługujących – mówi Jacek Grochowiecki, Dyrektor ds. Utrzymania Ruchu i Energetyki Pfeifer & Langen Polska.

W przyszłości będzie możliwa zamiana paliwa na biometan. Przejście z węgla na gaz nie wpłynie ani na przebieg kampanii, ani na dalszą pracę fabryki.  

Ile cukrowni prowadzi produkcję cukru w ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A.?

W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.

image
Burak cukrowy

Nowe odmiany buraka cukrowego na 2024

oprac. Justyna Czupryniak 

Źródło: Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 20:13