StoryEditorWiadomości rolnicze

Chwasty zawsze górą

16.11.2015., 14:11h
  Gdy chwasty są w zaawansowanych stadiach rozwojowych z wykształconym kwiatostanem czy nasionami, łatwo je rozpoznać. Wtedy każdy rolnik trafnie chwasty rozpozna, ale kiedy są w fazie siewek lub widoczne są tylko liścienie – łatwo o błędną diagnozę. Jest wiele wskazówek, wiele dostępnych atlasów chwastów, ale to nie zastąpi doświadczenia i praktyki rolniczej. 

Pomocne w rozpoznawaniu są obserwacje tego samego pola na przestrzeni kilku lat. Właściwie spektrum występowania chwastów nie zmienia się (jeżeli nie wprowadzamy radykalnych zmian w płodozmianie każdego roku występują te same gatunki). Wskazówką dla obserwacji w danym terminie są też wymagania cieplne chwastów. Jedne chwasty kiełkują po 10 dniach od ruszenia wegetacji, inne dopiero po 30 dniach. Jedne kiełkują już w temp 0–3°C, inne wymagają minimalnej temperatury w granicach 7°C. 

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 47/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. maj 2024 14:17