StoryEditorWiadomości rolnicze

Ciepło sprzyja mszycom infekcyjnym

30.08.2016., 15:08h
Mszyca czeremchowo-zbożowa zabarwiona w tonacji oliwkowobrunatnej jest najliczniej występującym gatunkiem zasiedlającym wszystkie zboża i kukurydzę. Mszyca zbożowa zabarwiona w tonacji zielonej, z wyraźnie ciemnymi syfonami, druga pod względem liczebności w zbożach preferuje górne partie roślin i kłosy. Trzecim gatunkiem co do znaczenia w zbożach jest mszyca różano-trawowa.

Dla zbóż szkodliwe są zarówno formy dorosłe, jak i larwy mszyc, a temperaturą progową dla ich rozwoju, poniżej której giną jest minus 6 st. C. Bezpośrednia szkodliwość mszyc polega na wysysaniu soków z tkanek, co prowadzi do obumierania fragmentów lub całych roślin. Szkodliwość pośrednia jest o wiele groźniejsza i wynika z przenoszenia przez mszyce groźnych chorób wirusowych zbóż.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 36/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 00:26