StoryEditorwiadomości z branży

Ekologiczna Uprawa Żywności – jak to się robi w gospodarstwie Barwy Zdrowia?

16.06.2020., 11:06h
Gdy Tomasz Obszański z Tarnogrodu zaczynał przygodę z ekologią, był w swojej okolicy pionierem. Teraz, oprócz prowadzenia ekologicznych upraw owoców miękkich, warzyw i rzepaku zajmuje się także skupem, przetwórstwem oraz edukacją. Współpracuje z licznymi gospodarstwami ekologicznymi, które z czasem powstały w gminie Tarnogród i pow. biłgorajskim.
Przejmując przed ponad 20 laty rodzinne gospodarstwo Tomasz Obszański od razu postawił na ekologię. Tłumaczy, że szukał innowacyjnej dziedziny rolnictwa, zapewniającej rozwój i odpowiedni dochód. Równie istotne było przekonanie, że obowiązkiem świadomego rolnika jest ochrona przyrody i dbanie o warsztat pracy czyli gospodarstwo. Wszystko po to, aby móc z czystym sumieniem przekazać je, wraz ze zgromadzonymi doświadczeniami, swoim następcom.

Barwy Zdrowia, czyli ekologiczne gospodarstwo

Na początku była ekologiczna uprawy czarnej malwy. Z czasem to się wszystko rozwinęło. Poszliśmy w kierunku upraw owoców miękkich, warzyw oraz przetwórstwa. Tłoczymy oleje na zimno, soki owocowe, od kilku lat rozwijamy na większą skalę produkcję warzyw. Nasze owoce i warzywa przetwarzamy i konfekcjonujemy sami. Cały czas szukamy nowych rynków i pomysłów – wyjaśnia nasz rozmówca.

Dobrym przykładem na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań jest Agrestada.

- Wiadomo, że po koniunkturze na agrest przyszły problemy z jego zbytem, wymyśliliśmy więc Agrestadę. To napój na bazie soku z agrestu z nutą imbiru. Od niedawna można kupić go np. w sieci stacji Orlenu...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 09:23