StoryEditorNawożenie

Jak przygotować RSM do sezonu? Przechowywanie, rozcieńczanie i dawkowanie

15.02.2019., 10:02h
Roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM) jest bardzo dobrym nawozem, ale kapryśnym, bo w czasie zimowego przechowywania krystalizuje. Aby zastosować zakładaną dawkę azotu w formie RSM trzeba nawóz przekalkulować wagowo, albo objętościowo. 
Tym rolnikom, którzy nie stosowali, a zamierzają stosować RSM potrzebne jest przypomnienie i wyjaśnienie zasad rozcieńczania RSM oraz przeliczania stężeń na dawki nawozu w kg N. 

RSM przechowywać i stosować w stężeniu 28%

Firmy dystrybucyjne dostarczają RSM o stężeniu azotu 32%. Wynika to z niższych kosztów przewozu, ale z tego powodu przed stosowaniem i przechowywaniem musimy nawóz rozcieńczyć do stężenia 28% azotu w roztworze. W przypadku wielu roztworów im wyższe jest ich stężenie tym niższy punk zamarzania, ale niestety im wyższe jest stężenie RSM tym szybsza hest jego krystalizacja. RSM o stężeniu 32% krystalizuje już w temperaturze 0ºC, a RSM o stężeniu 28% (gotowy do przechowywania i stosowania) krystalizuje dopiero w temperaturze –17oC. 

Krystalizacja jest ważną wadą tego nawozu. Nie powoduje ona straty wartości nawozowej, ale znacznie pogarsza wartość użytkową. Przy mroźnej zimie i nagłym ruszeniu wiosny przygotowanie stężonego RSM do szybkiej aplikacji może być dużym problemem. Do przywrócenia nawozu do fazy płynnej potrzeba trochę czasu. Jeżeli mamy RSM 32% i zapomnieliśmy o tych zasadach, to przy ociepleniu po...

Pozostało 75% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 11:23