W gospodarstwie od lat uprawiane są główinie odmiany od PioneeraKrzysztof Janisławski
StoryEditorUprawa

Rolnik spod Przemyśla co roku ma 50 ha kukurydzy. Na jakie odmiany stawia? Jak plonują?

30.03.2024., 13:00h
Kukurydza na ziarno to jedna z podstawowych upraw w gospodarstwie w Bolestraszycach już od ponad dwudziestu lat. Na żyznych ziemiach odpowiednio prowadzone odmiany o największym potencjale plonowania mogą pokazać, na co je stać.

Rodzinne gospodarstwo wyspecjalizowane m.in. w produkcji kukurydzy na ziarno znajduje się tuż przy granicy polsko-ukraińskiej. Nic dziwnego, że jako jedno z pierwszych odczuło skutki kryzysu spowodowanego niekontrolowanym napływem ukraińskiej żywności, który rozpoczął się przecież od importu kukurydzy.

– Prowadzę gospodarstwo wspólnie z ojcem – mówi Krystian Szczęsny. Na ok. 85 ha doskonale magazynujących wodę ziem odbywa się głównie produkcja roślinna. To czarnoziemy oraz nadrzeczne mady w dolinie Sanu o bonitacji II klasy. Żyzne, ale ciężkie w uprawie.

– Do tego dochodzi hodowla bydła opasowego w ilości ok. 30 sztuk – dodaje rolnik. – Opasami zajmuje się zwykle ojciec, choć oczywiście w razie potrzeby pomagam mu w tym np. podczas sianokosów.

Soja i burak cukrowy mogą wzbogacić płodozmian

Obecnie w gospodarstwie wysiewane są dwa gatunki roślin. Jesienią pszenice, a wiosną kukurydza. Ok. 50 ha zajmuje kukurydza, reszta to zboża. Zdecydowana większość tej produkcji jest przeznaczona na sprzedaż, niewielkie ilości kukurydzy są uprawiane z przeznaczeniem na kiszonkę do skarmiania bydła.

Sytuacja z dwiema tylko roślinam...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. maj 2024 15:40