Jak odpowiednio zarządzać resztkami pożniwnymi?Intermag
StoryEditorMateriał promocyjny

Jak odpowiednio zarządzać resztkami pożniwnymi?

12.07.2024., 14:13h
Resztki pożniwne są cennym źródłem składników odżywczych dla kolejnych upraw. Jednak niewłaściwe zarządzanie nimi może prowadzić do rozwoju groźnych chorób. Jak skutecznie zarządzać resztkami, by maksymalnie wykorzystać ich potencjał i zminimalizować ryzyko chorób? Sprawdź w artykule.

Ile składników w słomie?

Resztki pożniwne w postaci słomy, ścierni i systemów korzeniowych roślin to źródło składników pokarmowych oraz substrat do budowania próchnicy glebowej. Przeciętny plon słomy pszenicy to ok. 4,5 t/ha, w której znajduje się 11,2 kg fosforu, 57,6 kg potasu, 17,1 kg wapnia oraz 4,1 kg magnezu.

Te wszystkie składniki, kiedy zadbamy o prawidłowy rozkład słomy, zostaną pobrane przez rośliny następcze. Zawartość składników pokarmowych w słomie zależy przede wszystkim od gatunku rośliny uprawnej. Największą ilość składników pokarmowych znajdziemy w słomie kukurydzy, a wynosi ona łącznie blisko 400 kg!

image
Tabela 1. Masa składników (w kg/ha) wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy po jej mineralizacji przez mikroorganizmy. Prof. Dr hab. Cz. Szewczuk, UP Lublin.
FOTO: Intermag

Groźne choroby w nieprawidłowo rozłożonej słomie

Decydując się na pozostawienie resztek pożniwnych na polu, należy wziąć pod uwagę, że nierozłożone odpowiednio resztki pożniwne są idealnym miejscem do życia dla szkodników, czy rozwoju chorób grzybowych. Choroby wywołane nieodpowiednio zagospodarowaną słomą to m.in.: fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, brunatna plamistość liści, plamistość siatkowa jęczmienia, czerń zbóż czy septorioza paskowana liści.

image
Zdjęcie 1. Objawy septoriozy paskowanej oraz czerni zbóż – chorób, które mogą być przenoszone na rośliny następcze przez nieodpowiednio rozłożone resztki pożniwne. Zdjęcia własne INTERMAG.
FOTO: Intermag

Zarządzaj resztkami odpowiednio – to więcej składników dla upraw oraz mniej chorób odglebowych

Wspomaganie procesu rozkładu resztek pożniwnych jest kluczowe – nierozłożona słoma to problemy z siewem i równomiernymi wschodami roślin następczych. Zaburzają zatrzymywanie wody, powodują przesuszenie gleby oraz stanowią miejsce do rozwoju groźnych chorób. Problemy te rozwiązuje przyspieszenie procesu rozkładu słomy.

Szybkość przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i uwalniania z nich składników pokarmowych zależy od kilku czynników, na które trzeba zwrócić uwagę. Podstawowym elementem jest obecność i aktywność mikroorganizmów zdolnych do syntezy enzymów celulolitycznych i ligninolitycznych, które jak nożyczki rozcinają łańcuch cukrów złożonych zawartych w słomie uwalniając z nich składniki i umożliwiając budowanie próchnicy. Takie bakterie zawarte są w biopreparacie BACTIM SŁOMA.

Ważne jest rozdrobnienie słomy i przeoranie jej z glebą – to pozwoli na uprawnieninie całego procesu. Rozkład słomy można też wspomóc zastosowaniem azotu i wapnowaniem gleby. Wapnowanie sprzyja namnażaniu korzystnych bakterii glebowych poprzez regulację pH gleby.

Rola gleby jest nieoceniona

Po więcej informacji odnośnie roli gleby zapraszamy do obejrzenia szkolenia online „Rola gleby w produkcji rolnej”. Szkolenie prowadzi dr inż. Piotr Chohura z UP Wrocław oraz dr inż. Radosław Wilk, ekspert firmy INTERMAG.

Zachęcamy także do pobrania za darmo poradnika „Rola gleby w produkcji rolnej”. Poradnik – Abcgleby.pl

Bakterie na rozkład słomy – BACTIM® SŁOMA

W celu przyspieszenia rozkładu resztek pożniwnych został zaprojektowany innowacyjny biopreparat BACTIM® SŁOMA. Zawiera unikalny szczep bakterii z rodzaju Bacillus spp., który cechuje się zdolnością do szybkiego przekształcania resztek pożniwnych w próchnicę i cenne składniki pokarmowe dla roślin. Bakterie w BACTIM® SŁOMA znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając jednocześnie zdrowotność i potencjał plonotwórczy roślin następczych.

image
Rysunek 1. Działanie produktu BACTIM® SŁOMA to między innymi ograniczenie potencjału infekcyjnego upraw i wzrost zawartości próchnicy w glebie, dzięki przyspieszeniu rozkładu resztek pożniwnych.
FOTO: Intermag

Rozkład resztek pożniwnych z BACTIM® SŁOMA – skuteczność potwierdzona badaniami

Ponad 500 mln wyspecjalizowanych mikroorganizmów w każdym 1 ml produktu, które bardzo szybko namnażają się w glebie i przyspieszają procesy mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych. W efekcie BACTIM® SŁOMA zwiększa zasobność gleby w składniki pokarmowe i podnosi zawartość próchnicy w glebie.

image
Zdjęcie 2. Zdjęcia powierzchni słomy wykonane mikroskopem skaningowym 30 dni po aplikacji produktów. Po lewej efekty po zastosowaniu BACTIM SŁOMA, po prawej produkt konkurencyjny. W przypadku BACTIM SŁOMA widoczny zaawansowany proces rozkładu. Zdjęcia własne INTERMAG
FOTO: Intermag
image
Wykres 1. Skuteczność BACTIM SŁOMA – biopreparat znacznie zwiększa zawartość próchnicy i fosforu w glebie oraz zdrowotność roślin.
FOTO: Intermag

Materiał promocyjny Intermag

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 11:49