Dopłaty do wapnowania pozwoliłyby w 5 lat odkwasić gleby w Polscearchiwum
StoryEditorJaki jest stan gleb w Polsce?

Dopłaty do wapnowania pozwoliłyby w 5 lat odkwasić gleby w Polsce

28.05.2023., 13:00h
Aż 64 proc. gleb w Polsce jest co najmniej kwaśnych. Dlatego izby rolnicze i eksperci proponują wprowadzenie Narodowego Powszechnego Programu Odkwaszenia Gleb w Polsce. W jego ramach całkowite odkwaszenie gleb w Polsce można osiągnąć w ciągu 5 lat! Na czym miałby polegać Programu Odkwaszenia Gleb?

Aż 64 proc. gleb w Polsce jest co najmniej kwaśnych. Dlatego też stan polskich ziem rolniczych były przedmiotem rozmów podczas spotkania przedstawicieli KRIR, resortu rolnictwa oraz Koalicji na rzecz zdrowych gleb w Polsce. Ponadto, do MRiRW trafił projekt Programu Odkwaszania Gleb w Polsce.

Gleby w Polsce są zakwaszone

Z danych Instytutu Upraw, Nawożenia i Gleboznawstwa wynika, że większość, bo aż ponad 64% gleb uprawnych w Polsce jest kwaśnych albo bardzo kwaśnych. Czym to skutkuje?

Skutki obejmują m.in.:

  • obniżenie plonów,
  • słabą efektywność nawożenia mimo intensyfikacji zużycia nawozów,
  • szkodliwy wpływ na środowisko,
  • spadek jakości produktów rolnych oraz żywności (są one uboższe w składniki odżywcze),
  • wzrost cen.

Monika Piątkowska: "zdrowe gleby to zdrowi Polacy"

– ­­Należy pamiętać, że skutki zakwaszonych gleb nie wiążą się tylko z ekosystemem glebowym. Cały ekosystem na Ziemi to naczynia połączone. Gdy jeden element zawodzi, całość przestaje odpowiednio funkcjonować. Związki azotu i fosforu pochodzące z nieprzyswojonych z powodu zakwaszenia gleb nawozów, które przedostają się do Morza Bałtyckiego czy wód śródlądowych, mają negatywny wpływ na liczbę poławianych gatunków, wpływają też na pojawianie się sinic. O ile zamknięcie kąpieliska w miejscu wypoczynku to niedogodność, to mniejsza zawartość składników odżywczych w produktach rolnych wpływa bezpośrednio na kondycję i samopoczucie nas wszystkich. Parafrazując powiedzenie „W zdrowym ciele zdrowy duch”, możemy powiedzieć, że „zdrowe gleby to zdrowi Polacy” – mówi Monika Piątkowska, Prezes Izby Zbożowo-Paszowej.

image

Udział kwaśnych gleb w poszczególnych województwach

FOTO: IUNG-PIB

Jakich działań wymagają grunty rolnicze w Polsce?

Sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Lech Kołakowski spotkał się z Prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem i delegacją Koalicji na rzecz zdrowych gleb w Polsce. Dzięki temu przedstawiciele z 14 różnego typu organizacji (społecznych, samorządowych, związkowych, branżowych i producenckich) w dniu 12 maja 2023 r. zaprezentowali swoje cele odnośnie odkwaszenia gleb. Na ręce ministra trafił także przygotowany przez ekspertów projekt Narodowego Powszechnego Programu Odkwaszenia Gleb w Polsce.

W projekcie zawarte są propozycje rozwiązań dających nadzieję na powszechną regenerację gleb w Polsce. Miejmy nadzieję, że ministerstwo rolnictwa z tychże rekomendacji skorzysta, a po ich przeanalizowaniu zainicjuje prace nad nowymi regulacjami prawnymi w tym zakresie. W końcu cel jest nadrzędny – podnoszenie jakości gleb w Polsce w najbliższych latach.

A szansą na poprawę kondycji polskich ziem rolniczych jest ich regeneracja poprzez odkwaszenie, a więc wapnowanie gleb. Rolnicy i ekolodzy wskazują, że całkowite odkwaszenie gleb w Polsce jest do osiągnięci w ciągu 5 lat. Ma to być możliwe m.in. dzięki stworzeniu bazy odczynów gleb oraz wprowadzeniu instytucjonalnego systemu wsparcia rolników w zakresie regeneracji gleb.

Przy czym, jak podkreślają eksperci, konieczne jest albo uruchomienie programu albo całościowe przemodelowanie praktyki rolnictwa węglowego w zakresie wapnowania w ramach PS WPR 2023–2027. Dodatkowo zakończenie programu wapnowania regeneracyjnego powinno być powiązane z uruchomieniem programu wapnowania podtrzymującego.

Stan gleb w Polsce w liczbach

Dowiedz się więcej i zapoznaj się z Narodowym Programem Powszechnego Odkwaszenia Gleb w Polsce.

Ciekawie przedstawiają się statystyki dotyczące zakwaszenia gleb w Polsce oraz realne koszty jakie ponosi każdy z nas – nieważne czy jest się rolnikiem czy nim się nie jest: 

  • 9,4 mln ha (64% użytków rolnych) w Polsce wymaga odkwaszenia,
  • wśród tych ziem dominują grunty silnie zdegradowane (6,7 mln ha to gleby o odczynie poniżej 5,1 pH).
  • polskie rolnictwo rok rocznie traci nawet od 3,7 do 6,3 mld złotych z powodu zakwaszenia gleb,
  • dodajmy do tego wysokie koszty środowiskowe, społeczne, zwiększone nakłady na środki ochrony roślin, utracone korzyści w takich branżach, jak: turystyka i rybołówstwo,
  • dzięki regeneracji polskich gleb, koszty wynikłe z realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu (reedukacja nawożenia, redukcja zużycia śor) będą dużo niższe,
  • całkowity koszt programu w ciągu 5 lat realizacji będzie wynosił 13,85 mld złotych, przy czym zyski wyniosą od 41 do 67 mld zł.

Zły stan gleba jest powiązany z kosztem wytworzenia żywności oraz zdrowiem konsumentów

Zakwaszona gleba generuje wiele kosztów. Ponoszą je zarówno producenci, ale i konsumenci. W jaki sposób? To w ostatecznym rozrachunku gorsza jakość żywności, jego wysoka cena i narażenie zdrowia ludzi.

Dla środowiska – oznacza to, że kwaśna gleba jest podatna na skutki suszy, kiedy to znacznie spada ilości wody wykorzystywanej potem zwłaszcza w okresie silnego wzrostu roślin.

–  Początkowe koszty ponosi przyroda. Z powodu zakwaszenia gleb spada przyswajalność nawozów, w niektórych sytuacjach nawet o 70 proc., co skutkuje między innymi mniej obfitymi plonami z jednej strony oraz zanieczyszczeniem wód śródlądowych i Bałtyku z drugiej strony. Ma to też wpływ na branżę rolniczą. Szacuje się, że z powodu zakwaszonych gleb rolnicy co roku tracą tylko w efekcie mniejszych plonów i niskiej efektywności nawożenia ponad 6 mld złotych  – podkreśla Marek Krysztoforski, ekspert ds. Wspólnej Polityki Rolnej.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

fot. pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 01:35