Monika Kopaczel-Radziulewicz
StoryEditorUprawa

Rolnik z Mazowsza zbiera dużo paszy z łąki. Tajemnicą sukcesu jest gnojowica z aktywatorem

21.03.2024., 12:00h
Państwo Młynarczykowie gospodarują na 35 ha, głównie słabych gleb V i VI klasy lekkich i bardzo lekkich, a cała produkcja roślinna podporządkowana jest potrzebom stada liczącego 80 szt. bydła mlecznego.

Z artykułu dowiesz się:

  1. W jaki sposób rolnicy z Mazowsza zagospodarowali torfowiska?
  2. Jaka jest tajemnica sukcesu uprawy traw rolnika z Mazowsza?
  3. Jaki jest skład gnojowicy i od czego zależy?
  4. Czym rolnicy z Mazowsza uchlachetniają gnojowicę?
  5. Jakim wozem asenizacyjnym pracuje rolnik z Mazowsza?
  6. W jaki sposób rolnik z Mazowsza utrzymuje kontrolę nad odczynem gleby?
  7. Dlaczego rolnik z Mazowsza postanowił postawić na produkcję ekologiczną?

W jaki sposób rolnicy z Mazowsza zagospodarowali torfowiska?

Na szaleństwa i urozmaicanie płodozmianu nie ma szans, bo na polach musi być kukurydza przeznaczona na kiszonkę, a resztę areału zajmują trawy, z czego blisko 80% to trwałe użytki o podłożu torfowym. Łąki torfowe trudny temat, z którym właściciele musieli zmierzyć się, żeby pozyskiwać pasze dla bydła.

– Nauczyliśmy się współpracować z torfami. Nie było wyjścia, gleby mamy takie, a nie inne, a zwierzęta musimy nakarmić. W ubiegłym roku była susza i wielu hodowców miało problem z paszami, nie było czego zbierać, a my zebraliśmy tyle, że spokojnie wystarczy. Nasze torfowe łąki są na czwartej klasie, ale oczywiście nie ma co s...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 23:25