StoryEditorSianokiszonki

Owijanie bel sianokiszonki – ile warstw i jaki kolor folii wybrać?

06.05.2019., 23:05h
Czy biała folia do sianokiszonek to optymalny wybór po każdym pokosie? Kiedy i jak owijać, aby fermentacja przebiegała właściwie, a pasza nie uległa zepsuciu? Pokrótce odpowiadamy na te pytania i wyjaśniamy wątpliwości.

Jaki kolor folii

Najczęściej kupowana jest folia do sianokiszonek w kolorze białym, ale są też folie w kolorach: seledynowym, jasnozielonym, ciemnozielonym, czy czarnym. Kolor folii spełnia bardzo ważną rolę ochronną i stymulującą proces fermentacji. Kolor ma odbijać promienie słoneczne bądź je chłonąć, aby stymulować odpowiednią temperaturę procesów fermentacji w owiniętej sianokiszonce. Folia biała posiada największą zdolność do odbijania promieniowania UV.

Folie kolorowe, poza ochroną przed promieniowaniem, mają lepszą kleistość. Różne kolory folii na każdy pokos ułatwiają też segregację pasz bez konieczności datowania bel. Przy zbiorze pierwszego pokosu zaleca się stosowanie folii w kolorze jasnozielonym, drugiego – białym, trzeciego – ciemnozielonym lub czarnym, czwartego – czarnym. 

Ile warstw folii

Zakładka folii na folię podczas owijania powinna wynosi 50% jej szerokości, co przy dwukrotnym owinięciu beli zapewnia 4 równo nałożone warstwy folii. Takie owijanie to polski standard, ale np. w krajach skandynawskich, gdzie warunki produkcji sianokiszonek są trudniejsze, a głównym materiałem na tę paszę są mieszanki traw z dużym udziałem motylkowych, praktykowane jest trzykrotne owijanie bel, co daje 6 równo nałożonych warstw folii na beli. Podraża to technologię, ale daje większe bezpieczeństwo, że pasza nie ulegnie zepsuciu z powodu uszkodzenia folii. W przypadku sporządzania sianokiszonek z lucerny, belę powinniśmy owijać co najmniej trzykrotnie (da to 6 warstw folii).

Ile trwa zakiszanie

Zaraz po sprasowaniu podsuszonej zielonki zaczyna się proces fermentacji i dopóki nie owiniemy takiej beli folią, dopóty zachodzi ona w warunkach tlenowych. Aby strat nie było i fermentacja przebiegała optymalnie, owijanie musimy przeprowadzić jak najszybciej. Jeżeli temperatura powietrza wynosi 20°C bele powinniśmy owinąć najpóźniej do 2 godzin od sprasowania. Jeżeli jest chłodniej, to przy temp. powietrza 15°C mamy na to 3 godziny, a przy temperaturze powietrza 10°C – 4 godziny. Owinięte bele mogą być ustawiane maksymalnie w dwóch warstwach. Fermentacja takiej sianokiszonki trwa minimum 6 tygodni i dopiero po tym okresie można ją skarmiać. 


Marek Kalinowski
fot. Marek Kalinowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:20