StoryEditorWiadomości rolnicze

Poznajemy choroby: Kiła kapusty

12.07.2016., 10:07h
Jeżeli rzepak zbyt często uprawiany jest na tym samym stanowisku, a dodatkowo pH gleby nie jest uregulowane i jest zbyt kwaśne – zaczynają się kłopoty. Niewiele trzeba, aby zadomowiła się tam kiła kapusty, a jeżeli tak się stanie, produkcji rzepaku trzeba zaniechać na 8–10 lat albo zdać się na uprawę co 4 lata odmian odpornych na kiłę.

Głównym sposobem zapobiegania pojawienia się choroby jest prawidłowe zmianowanie roślin, uprawa rzepaku i roślin spokrewnionych (innych kapustnych) na tym samym polu nie częściej niż co cztery lata. Występowaniu kiły sprzyja kwaśny odczyn gleby, a więc duże znaczenie ma też wapnowanie gleb.

Sprawcą kiły
kapusty jest Plasmodiophora brassicae, organizm należącym do królestwa pierwotniaków. Infekuje korzenie rzepaku, które pod wpływem substancji wydzielanych przez kiełkujące zarodniki tworzą charakterystyczne narośla z zarodnikami przetrwalnikowymi. Rozwojowi choroby sprzyjają gleby torfowe, gliniaste i ilaste, zlewne i źle zmeliorowane, zakwaszone o pH od 5,3 do 5,7, wysoka wilgotność i temperatura od 9 do 35 st. C (optymalna dla kiły wynosi 22–24 st. C)...

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 29/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 01:08