StoryEditorwiadomości z branży

Przekształcanie gospodarstwa na ekologiczne. Co jest ważne w tym procesie?

07.12.2020., 13:12h
Co trzeba wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o konwersji gospodarstwa na ekologię? Swoimi doświadczeniami z przestawianiem gospodarstwa na produkcję ekologiczną podzielili się z Tygodnikiem Poradnikiem Rolniczym Lisowie, rolnicy z Różańca Drugiego, którzy mają niemal 20-ha gospodarstwo ekologiczne.

Skąd wziął się pomysł na gospodarstwo ekologiczne?

Katarzyna i Artur Lisowie z Różańca Drugiego (pow. biłgorajski) konwersję 19,5-hektarowego gospodarstwa rozpoczęli 5 lat temu.

– Myślenie o zmianie profilu naszego gospodarstwa rozpoczęło się, gdy podjęłam pracę w firmie Tomasza Obszańskiego, pioniera ekologicznych rozwiązań na naszym terenie – mówi pani Katarzyna. Okolice Tarnogrodu są znane z tego, że z powodzeniem działają tu gospodarstwa ekologiczne. Nie bez przyczyny obszar ten jest zwany Doliną Ekologicznej Żywności.

– Praca w firmie wiązała się m.in. z wyjazdami do największych miast z ekologiczną żywnością na sprzedaż. Byłam pod wrażeniem, jak mieszkańcy Katowic reagują na naszą ofertę i jak duże pieniądze są skłonni zapłacić za zdrowe produkty żywnościowe. Klienci byli tymi warzywami wręcz zafascynowani – kontynuuje pani Katarzyna.

Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego to ciężka praca, w tym ręczne pielenie

Zanim pięć lat temu rozpoczął się proces konwersji, państwo Lisowie prowadzili gospodarstwo specjalizujące się głównie w uprawie zbóż. Pan Artur zarabiał także wyjeżdżając do pracy w winnic...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 15:22