StoryEditorwiadomości z branży

Słód z jęczmienia browarnego z certyfikatem

02.06.2020., 09:06h
W marcu tego roku firma Malteurop Polska uzyskała międzynarodowy certyfikat potwierdzający produkcję słodu ze zrównoważonego jęczmienia browarnego. Tym samym reprezentuje już kolejną branżę stawiającą na produkt wytwarzany z zastosowaniem dobrych praktyk rolniczych, przyjaznych środowisku oraz gwarantujących jego bezpieczeństwo i dobrą jakość.

Korzyści z przeprowadzenia audytu

Uzyskanie wspomnianego certyfikatu wymagało przeprowadzenia audytu w gospodarstwach współpracujących z firmą Malteurop Polska Sp. z o.o. Wykonano je na podstawie Listy FSA (Farm Sustainability Assessment) SAI Platform, która wyznacza standardy zrównoważonej produkcji na całym świecie. Konieczność przeprowadzenia takiego audytu wstępnie spotkała się ze sceptycyzmem rolników, którzy przede wszystkim obawiali się kar oraz ujawnienia danych wrażliwych. Z czasem przekonali się jednak, że te obawy są bezpodstawne, a sam audyt nie wiąże się z wprowadzeniem jakichkolwiek restrykcji ani nie wymaga dzielenia się informacjami, które rolnik uznaje za poufne.

Firma przedstawiła swoim dostawcom korzyści wynikające z jego przeprowadzenia. To m.in. określenie poziomu zaawansowania zrównoważonych praktyk w gospodarstwach jako idealny punkt wyjścia do dalszej pracy w tym kierunku. To również zadbanie o większą wydajność i rozwój, którego celem jest stabilność działalności rolniczej w długim okresie. A co najważniejsze, to podążanie za rosnącym globalnym trendem na produkty pozyskiwane w sposób zrównoważony, a co za ...
Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 18:21