
Których upraw konkretnie to dotyczy i jak mocno zaostrzono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd?
Na liście 38 upraw z zaostrzonymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości acetamiprydu, największe znaczenie dla polskiego rolnictwa mają:
- jabłoń i grusza,
- czereśnia,
- morela,
- brzoskwinia,
- porzeczki,
- agrest,
- borówka wysoka,
- malina,
- winogrona,
- sałata,
- pomidor,
- ogórek,
- kapusta głowiasta,
- endywia,
- szpinak i boćwina.
Zobacz też: Szarek komośnik - szkodnik już żeruje w burakach. Czym pryskać?
Produkty z acetampirydem nie trafią do sprzedaży w Polsce
Obniżenie NDP spowoduje, że od 19 sierpnia 2025 r. plony z tych upraw, zawierające przekroczenia wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE w formie świeżej, jak i w postaci mrożonek.
Przy niektórych uprawach dopuszczalne poziomy są dwa razy niższe niż były (np. czereśnia), przy innych 200 razy niższe (np. porzeczka). Z wymienionego grona upraw na ryzyko powstania przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, obowiązujących od 19 sierpnia 2025 r., rolnicy powinni zwrócić szczególną uwagę w przypadku upraw: porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny. W tych uprawach najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zostaną obniżone do poziomu oznaczalności 0,01 mg/kg. Link do strony EU z zaostrzonymi NDP można znaleźć na stronie IOR – PIB w Poznaniu, w zakładce „Komunikaty dla doradców i rolników”.
Marek Kalinowski
Za komunikatem IOR – PIB