StoryEditorZiemniaki

Warto szacować uszkodzenia bulw ziemniaka

19.09.2018., 15:09h
Trwają wykopki ziemniaków i często ten etap technologii uprawy potrafi zadecydować o ostatecznym sukcesie. Uszkodzenia ziemniaków powstałe w trakcie zbiorów i transportu mogą zdecydowanie obniżyć ich jakość i cenę.
Uszkodzenia zwiększają również ryzyko wystąpienia strat w przechowalni, będąc zarzewiem procesów gnicia bulw oraz rozwoju chorób grzybowych ziemniaka. Przed zmagazynowaniem bulw warto oszacować ich uszkodzenia. Jak? Poniżej, krok po kroku,  przedstawiamy przykładowy system takiej oceny.

Kiedy dochodzi do uszkodzeń bulw?

Duża część uszkodzeń powstaje z reguły na etapie transportu do przechowalni oraz w trakcie zasypywania ziemniaków na pryzmę. Tutaj ważną rolę odgrywa prędkość taśm, kąty ich skrzyżowania oraz wysokość spadania bulw. Trzeba pamiętać o tym, żeby taśmy te były wypełnione ziemniakami w ok. 70%, co zminimalizuje ryzyko ich obijania. Ustawienia taśm powinny być na bieżąco regulowane, analogicznie do  zmieniających się warunków polowych.


W identyfikacji bulw pomoże hot box

Po zidentyfikowaniu miejsc powstawania uszkodzeń bulw, z każdych z tych miejsc należy pobrać próby ziemniaków. Najlepiej, żeby były one wielkości po ok. 10 kg. Próby te powinny być również pobrane z każdego pola, z uwagi na zróżnicowanie typów gleb oraz powtórzone w sytuacji istotnych zmian warunków polowych, czy zmian ustawieniach maszyn.

Uszkodzenia bulw są widoczne dopiero po kilku dniach od ich powstania. Tyle czasu potrzeba na ujawnienie się zachodzących w bulwie reakcji enzymatycznych. Żeby przyśpieszyć ten proces, próby ziemniaków należy umieścić w tzw. hot boxie. To miejsce, np. skrzynia, w którym temperatura powietrza przekracza 32°C  przy wilgotności na poziomie 95–98%. W takich warunkach uszkodzenia będą widoczne już po 12 godzinach.

Kalkulacja uszkodzeń bulw

Istnieje wiele procedur kalkulacji uszkodzeń bulw. Przykładowa, przytoczona w naszym artykule, sprowadza się do podzielenia bulw pochodzących z prób na 4 sekcje: nieuszkodzone, otarte (wyłącznie otarta skórka bez uszkodzeń miąższu), lekko uszkodzone, mocno uszkodzone. Wcześniej ziemniaki należy bardzo delikatnie umyć. Tak podzielone bulwy należy zważyć.  W oszacowaniu indeksu uszkodzeń pomocna będzie tabela.


Szacowanie indeksu uszkodzeń bulw ziemniaka
Rodzaj uszkodzeń Waga bulw w sekcji % wagi ogólnej Faktor Indeks uszkodzeń (% wagi ogólnej x faktor)
Nieuszkodzone 15 kg 75 0 0
Otarte 1 kg 5 1 5
Lekko uszkodzone 3 kg 15 3 45
Mocno uszkodzone 1 kg 5 7 35
Razem 20 kg - - 85


W tabeli wpisane zostały wagi poszczególnych sekcji, następnie obliczono zawartość procentową tej wagi w całkowitym ciężarze próby. Próba w omawianym przypadku waży 20 kg. Faktor z kolumny nr 3, to przypisana uszkodzeniom waga określająca poziom istotności problemu. Indeks uszkodzeń w omawianym przypadku jest mniejszy od 100. Jeśli osiągnąłby liczbę większą od 100, byłby to sygnał do  przerwania wykopków i sprawdzenia ustawień maszyn.


Zasinienia bulw

Zasinienia bulw podobnie jak inne uszkodzenia, rozwijają się w okresie 3–4 dni od momentu powstania obicia. Proces ten można przyśpieszyć przez umieszczenie prób w hot boxie. Żeby upewnić się, czy zasinienie wystąpiło, bulwy należy bardzo cienko obrać. Jeśli zaobserwujemy charakterystyczne czarne lub szare zmiany w miąższu tuż pod skórką, należy obrać kolejną, cienką warstwę tego miąższu i jeśli to konieczne, następną. Obrane bulwy przypisujemy do 3 kategorii: brak zasinień, niewielkie zasinienie, silne zasinienie. Ziemniaki, których zasinienia znikały po pierwszym obraniu miąższu, kwalifikują się do grupy z niewielkimi przebarwieniami, a wymagające dalszych zabiegów usunięcia przebarwień, do grupy silnie uszkodzonych. Indeks zasinień oblicza się tak samo, jak w przypadku innych uszkodzeń.

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 00:03