StoryEditorCzy z ekologicznej mąki będzie chleb?

Małgorzata rzuciła fitness i prowadzi gospodarstwo ekologiczne. "Decyzja była słuszna"

11.06.2023., 15:00h
Plany są ambitne. Małgorzata Kosno chce wykorzystać możliwości, jakie daje Rolniczy Handel Detaliczny. Postawiła na produkty przetworzone. Z ekologicznego ziarna we własnym młynie będzie powstawać mąka, a z ekologicznych warzyw i owoców susze we własnej suszarni.

Bogate tradycje gospodarstwa ekologicznego ze Świętokrzystkiego

Gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez Małgorzatę Kosno w Jędrzejowie koło Ostrowca Świętokrzyskiego należy do tych o najdłuższych w Polsce tradycjach.

Z artykułu dowiesz się:

  • W jakiej uprawie specjalizuje się gospodarstwo rolniczki z Jędrzejowa?
  • Jakie są plany na rozwój gospodarstwa?
  • Jakie inwestycje są obecnie prowadzone w gospodarstwie Pani Małgorzaty?

Rodzice, od których kilka lat temu przejęłam gospodarstwo, przeprowadzili konwersję i uzyskali certyfikat jeszcze w 2002 r. – wyjaśnia pani Małgorzata. – Nasz certyfikat ma numer 933.

Młoda rolniczka mówi, że początkowo sceptycznie podchodziła do pomysłu poprowadzenia gospodarstwa. Choć ma przygotowanie praktyczne i teoretyczne (m.in. studia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie), to jej świat nie miał w czasie podejmowania kluczowej dla dalszego życia decyzji wiele wspólnego z rolnictwem.

Mieszkałam z rodziną w Kielcach. Pracowałam tam, podobnie mąż, dzieci chodziły do przedszkola. Byłam aktywną zawodniczą fitness.

image
...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 23:30