Najbardziej zawirusowane jest żyto. Eksperci oceniają stan zbóżMarek Kalinowski
StoryEditorUprawa

Najbardziej zawirusowane jest żyto. Eksperci oceniają stan zbóż

27.05.2025., 08:00h

Wiosenne obserwacje polowe stanu fitopatologicznego upraw zbóż wykonane przez IOR – PIB w Poznaniu wskazują co prawda na niższe, w porównaniu do poprzedniego sezonu, nasilenie występowania podejrzanych objawów infekcji wirusowych w zbożach, ale są.

Wyniki laboratoryjnych testów diagnostycznych zebranych próbek roślin potwierdziły obecność żółtej karłowatości jęczmienia (barley yellow dwarf virus, BYDV) oraz karłowatości pszenicy (wheat dwarf virus, WDV), pomimo zastosowanej ochrony chemicznej upraw przed nalotami mszyc.

Żyto narażone na infekcje BYDV i WDV

Z komunikatu Instytutu wynika, że w tym roku w kilku lokalizacjach zawirusowanie wystąpiło w wysokim natężeniu. W ubiegłym i w bieżącym sezonie wykazano częste przypadki infekcji mieszanych potwierdzając jednoczesną obecność BYDV i WDV. A co warte podkreślenia, wymienione porażenia wirusowe dotyczyły głównie roślin żyta. Poza jęczmieniem i pszenicą jest to więc kolejny gatunek zbóż narażony na infekcje tych groźnych wirusów. Zarówno BYDV i WDV należą do tej samej grupy wirusów typu „air-borne”. Oznacza to, że wektorami tych patogenów są zwyk...

Pozostało 90% tekstu

Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.

Zaloguj się, by czytać dalej.

Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 05:02