StoryEditorUprawa

Pszenica durum dobrze płaci. Jaki patent na nią ma rolnik z Lubelszczyzny?

09.12.2023., 14:00h
Ocieplenie klimatu i postępy w hodowli odmianowej roślin to jedne z przyczyn, dla których w Polsce przybywa rolników eksperymentujących z gatunkami kojarzonymi zwykle z cieplejszymi strefami klimatycznymi. Nie bez znaczenia jest też ekonomia, która premiuje tych plantatorów, którzy wychodzą poza schemat i szukają nieszablonowych rozwiązań.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Czy uprawa pszenicy durum sprawdza w Polsce?
  2. Jaka jest historia pszenicy durum?
  3. Dlaczego uprawa pszenicy twardej jest mniej popularna w Polsce?
  4. Jak rozwijała się uprawa pszenicy durum we wsi Kobyle koło Rejowca?
  5. Jakie gleby nadają się do uprawy pszenicy durum?
  6. Czy agrotechnika pszenicy durum w jakichś elementach znacząco różni się od prowadzenia powszechnie uprawianych w Polsce pszenic?
  7. Dlaczego ochrona fungicydowa jest bardzo ważna w uprawie pszenicy durum?
  8. Czym charakteryzuje się pszenica makaronowa?

Czy uprawa pszenicy durum sprawdza w Polsce?

Niedawno opisywaliśmy pozytywne efekty, które przynosi uprawa sorgo w woj. świętokrzyskim. Dziś przekazujemy do rąk Czytelników artykuł pokazujący, że także uprawa pszenicy durum w polskich warunkach klimatycznych może być interesującym rozwiązaniem.

Jaka jest historia pszenicy durum?

Pszenica twarda to roślina stepowa, jedna z najstarszych uprawianych przez ludzi, obecnie uprawiana m.in. w basenie Morza Śródziemnego (Afryka Północna, Włochy), w USA i Kanadzie. Dobrze udaje się w suchym i gorącym klimacie, susza w okresie dojrzewania nie odbija się znacząco na p...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. luty 2024 17:45