StoryEditorciekawostki

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2021., 12:06h
Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra – to hasło tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Ma on zwrócić uwagę na rolę każdego ogniwa w łańcuchu dostaw żywności: zarówno rolników, jak i przetwórców, sprzedawców i konsumentów.

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Jest to inicjatywa ustanowiona w 2018 roku przez Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Hasłem przewodnim tegorocznego dnia brzmi: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra.

Dlaczego to takie ważne?

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie, dlatego tak istotna jest kwestia odpowiedzialności wszystkich osób zaangażowanych w łańcuchu dostaw żywności: od producentów, przetwórców, przez przewoźników, dystrybutorów, detalistów, kucharzy, aż po konsumentów. A zagrożenie tego bezpieczeństwa jest niestety możliwe na każdym etapie łańcucha.

Może to dotyczyć różnych mechanizmów zanieczyszczania żywności, np.

  • fizycznych,
  • chemicznych,
  • mikrobiologicznych.

W tym pandemicznym roku w promocji obchodów służy Internet

Ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną tegoroczne obchody są prowadzone za pomocą Internetu i kanałami społecznościowymi.

Jednym z punktów programu jest dyskusja zorganizowana przez komisję do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ONZ, która poświęcona jest poświęconej roli nauki w zachowaniu bezpieczeństwa żywności w teraźniejszości - ale i w przyszłości. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników.

Pamiętajmy, że naprawdę bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Na podstawie: IJHARS
Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 09:05