StoryEditorPolska

Ceny świń rosną a Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska zyskuje popularność

20.04.2019., 16:04h
Na polskim rynku brakuje tuczników, stąd ceny skupu nadal rosną. Za naszą zachodnią granicą jest podobnie. Na tydzień od 11 do 17 kwietnia ustalono stawkę 1,73 euro/kg (wbc kl. E).

Tymczasem na krajowym podwórku laury zbiera Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska. Kolejni jej producenci odbierają certyfikaty potwierdzające jakość produktu i jego zgodność z wymogami. Od 2017 r. Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Certyfikaty w Poznaniu otrzymało 10 producentów, których produkty spełniły wymogi unijnych przepisów i poddały się kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Certyfikaty muszą być odnawiane co roku. Patronat nad kontrolą produkcji i przyznawaniem świadectw jakości sprawuje Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy.

Według dokumentu nadającego jej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego, kiełbasa może być produkowana wyłącznie na dokładnie określonym obszarze geograficznym, który obejmujące w tym przypadku województwo wielkopolskie oraz niektóre powiaty z woj. lubuskiego i kujawsko-pomorskiego. Zgodnie z określonymi normami, kiełbasa powinna mieć ok. 10–12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 cm. Wytwarzana może byc wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48–72 godzin po uboju, średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek. Mięso I klasy musi stanowić 70% ogólnej masy, II klasy 20% oraz 10% III klasy. Mięso użyte do produkcji nie powinno być peklowane, co nadaje charakterystyczny „biały” kolor.

Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku, nie powinno go być mniej niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Mięso wymaga przyprawienia takimi przyprawami, jak: sól warzo na, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny. Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest regionalnym specjałem znanym i popularnym już w XIX.



Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:10