StoryEditorciekawostki

Muzeum w Szreniawie 11 lipca zaprasza na festyn "Z wiejskiego stołu"

03.07.2021., 14:07h
Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie zaprasza wszystkich zainteresowanych do swojej siedziby w niedzielę 11 lipca 2021 r. na pokazy kulinarne wsi polskiej "Z wiejskiego stołu". Jaki jest program i jakie atrakcje są przewidziane na tym wydarzeniu?

Pokazy kulinarne "Z wiejskiego stołu" odbędą się 11.07.2021 w godzinach 11:00-17:00 i będą poświęcone kulinarnym tradycjom wsi polskiej, a zwłaszcza ziemi wielkopolskiej, która znajduje się pod silnym wpływem spuścizny kuchni niemieckiej i jej tradycji.

Okazuje się, że tradycyjne potrawy kuchni wsi wielkopolskiej po latach zapomnienia wracają do łask, zwłaszcza wśród młodej i świadomej części społeczeństwa Wielkopolski. Dawne produkty i potrawy z Wielkopolski charakteryzują się prozdrowotnymi i ekologicznymi wartościami.

Bogata lista oferta wystaw muzealnych i lokalnych wystawców

Na pokazach będzie można zapoznać się z ofertą lokalnych wystawców, a pokazowe stanowiska przygotowane przez Pracowników Muzeum wprowadzą Państwa w tematykę wystaw stałych Muzeum, takich jak:

  • olejarstwo,
  • mleczarstwo,
  • serowarstwo,
  • piekarnictwo,
  • browarnictwo,
  • rzeźnictwo,
  • zielarstwo.

Na pokazach będzie można spotkać także lokalnych producentów żywności ekologicznej, którzy są członkami Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na imprezie będą także obecne spółdzielnie spożywcze zrzeszone w samorządzie spółdzielczym w Polsce.

Jakie jeszcze atrakcje są przewidziane?

Do innych atrakcji na festynie „Z wiejskiego stołu” należą:

  • występ Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Kórnickiej „Władysie” o godz. 13.00 i 15.00
  • pogadanka o miodach i pożytkach pszczelich przeprowadzona przez pszczelarza o godz. 14.00 na placu przy stanowisku poświęconemu pszczelarstwu
  • konkursy i quizy z nagrodami na placu głównym
  • stanowiska dla dzieci w zagrodzie edukacyjnej
  • oprowadzanie po browarze o godz. 12.00 i 16.00

W trakcie festiwalu odbędzie się także konkurs "Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Miodu", w którym będą mogli wziąć udział: producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego.

Jakie są główne zasady konkursu "Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 - Smak Miodu"?

Do konkursu można zgłosić takie produkty jak:

  • miody,
  • napoje z wykorzystaniem miodu (w tym miody pitne),
  • inne produkty pszczelarskie.

Zgłoszenia można przesyłać do dnia 10 lipca 2021 r. poprzez pocztę elektroniczną na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

A w niedzielę, 11 lipca 2021 r., w godz. 10.00 – 12.00, uczestnicy konkursu powinni dostarczyć na festyn "Na wiejskim stole” produkt i oryginalny formularz zgłoszeniowy.

Nagrody są bardzo atrakcyjne

Zwycięscy konkursu otrzymają certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu” oraz prawa do nieodpłatnego wykorzystywania logo promocyjnego „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”.

Możliwe, że będą przyznawane także wyróżnienia.

Więcej informacji znaleźć można na stronie: Najlepszy smak powiatu poznańskiego 2021 oraz w regulaminie Konkursu.

Razem z organizatorami zapraszamy na ten smaczny festyn!

 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Muzeum w Szreniawie
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. luty 2024 10:41