StoryEditorWiadomości rolnicze

Najsmaczniejsza jajecznica z jaj zielononóżki kuropatwianej

03.10.2014., 11:10h
Ostatnia niedziela kalendarzowego lata w małopolskich Proszowicach upłynęła pod znakiem kuropatwianej zielononóżki i tradycyjnych produktów regionalnych. To już po raz czwarty odbył się Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej. Głównym pomysłodawcą oraz organizatorem święta było Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza „Zielononóżka”.

Festiwal rozpoczął się uroczystą mszą świętą odprawioną w intencji hodowców oraz ich podopiecznych z okazji święta ich patrona, św. Franciszka z Asyżu. Po wspólnej modlitwie hodowcy udali się na plac targowy przy ulicy Królewskiej, gdzie zorganizowano wystawę zwierząt. Pasjonaci mogli na niej podziwiać wizytówkę organizatorów, czyli kury i koguty rasy zielononóżka kuropatwiana, a także przeróżne gatunki kur, królików, gołębi, kaczek, bażantów oraz gęsi. Prezentację wzbogaciły zwierzęta eksponowane przez Instytut Zootechniki Koordynatora Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Kraków-Balice, przywiezione z Zakładu Doświadczalnego IZ w Chorzelowie. 

Zaprezentowano stoiska z produktami tradycyjnymi oraz regionalnymi. Chętnych do degustacji nie brakowało, zwłaszcza że było się czym delektować. Jedenaście produktów regionalnych chronionych unijnym certyfikatem smakosze degustowali przy specjalnym stoisku „Zasmakuj w Małopolsce”. Największym powodzeniem cieszyły się m.in. jabłka łąckie, oscypek, śliwka suska sechlońska, obwarzanek krakowski i kiełbasa lisiecka. Swoje produkty zaprezentowały także trzy Koła Gospodyń Wiejskich i uczniowie klasy o profilu gastronomicznym z Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych. Gospodynie z Lelowic uraczyły zebranych naleśnikami z prażonymi jabłkami łąckimi oraz fasolówką, oczywiście z fasoli „Piękny Jaś”. 

Podczas Festiwalu odbyły się liczne zabawy i konkursy, m.in. konkurs kulinarny „Omlet Proszowicki” oraz konkurs na najładniejszą ekspozycję wystawową. 

Gościem specjalnym festiwalu był kucharz I edycji programu „Master Chef” Mikołaj Rej. Mistrz kuchni przygotowywał jajecznicę na bazie jaj zielononóżki kuropatwianej. Potrawa smażona była na bieżąco z różnymi składnikami, m.in. kurkami, szparagami i boczkiem. Serwowano ją podczas całej imprezy.

Obecność na ministerialnej liście „Produktów Tradycyjnych” jaj i tuszek zielononóżki kuropatwianej oraz tuszki gołębia rasy ryś polski z okolic Proszowic czy też liczne osiągnięcia hodowców sprawiają, że Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej na stałe wpisał się w kalendarz małopolskich imprez. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 12:16