Wypas bydła ekologicznego – nie każdy rolnik spełnia wymóg
Jak informuje portal topagrar.com, unijny komisarz ds. rolnictwa Christophe Hansen zdecydował, że podejmie działania mające na celu nowelizację przepisów prawa stanowiących o obowiązku zapewnienia całorocznego dostępu do pastwisk zwierzętom w gospodarstwach ekologicznych.
Chodzi o to, że wielu rolników trudniących się rolnictwem ekologicznym, mimo że doskonale dba o swoje zwierzęta, nie jest w stanie zapewnić im dostępu do pastwisk przez 365 dni w roku. Jak zapowiedział Hansen, nowelizację przepisów w powyższym zakresie zaplanował na br.
Zobacz też: 150 tys. zł na dotacje do świń i bydła. Co można kupić? Za co ARiMR da punkty?
Surowe wymogi UE dot. wypasu eko od 2007 r.
Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne od 2007 r. zmagają się z surowymi przepisami wdrażanymi przez UE, które dot. m.in. pastwisk.
Jak podaje topagrar.com: „Bawaria, podobnie jak Badenia-Wirtembergia i Austria, interpretowała wcześniej te przepisy w ten sposób, że zezwalają one na całkowitą lub częściową rezygnację z wypasu, jeśli uniemożliwiają to względy strukturalne, a zapewniony jest stały dostęp do otwartych przestrzeni i świeżej zielonki”. – Jednak ta interpretacja nie została przyjęta przez KE i od stycznia br. zarówno Bawaria, jak i Badenia-Wirtembergia są zobowiązane do wdrożenia wypasu bydła ekologicznego.
Choć komisarz Hansen dał rolnikom nadzieję na zmianę przepisów, to szczegóły tego, w jaki sposób zamierza to zrobić, pozostają nieznane.
Bawarski minister rolnictwa interweniuje w Brukseli
Nie tylko Hansen, ale również bawarski minister rolnictwa Michael Kaniber wystąpił w Brukseli o podjęcie działań, które pozwolą na kontynuację produkcji ekologicznej i nie będą wymuszały na gospodarstwach ekologicznych zamknięcia z uwagi na brak możliwości całorocznego wypasu zwierząt. Zwłaszcza że wielu z rolników ekologicznych nie ma możliwości całorocznego wypasu bydła ze względu na ograniczoną przestrzeń lub inne problemy strukturalne.
Kaniber przyznał jednocześnie, że nie da się ukryć istoty wypasu w gospodarstwie ekologicznym, które pozwala na promowanie bioróżnorodności i zapewnia zdrowie zwierząt, dlatego nie należy z niego rezygnować.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. topagrar.com
