Pryszczyca w gospodarstwie: co rolnik będzie musiał zrobić z mlekiem?Canva/K.Dluzewicz
StoryEditorPRYSZCZYCA

Pryszczyca w gospodarstwie: co rolnik będzie musiał zrobić z mlekiem?

05.05.2025., 10:00h

Co rolnik będzie musiał zrobić z mlekiem w razie wykrycia ogniska pryszczycy? Jakie są procedury?

Podczas konferencji na Podlasiu zaprezentowano procedury reagowania kryzysowego oraz omówiono możliwe scenariusze postępowania w przypadku wykrycia pryszczycy na terenie Polski. Przedstawiono szczegółową prezentację, do której warto zajrzeć w wolnej chwili. Poniżej na podstawie tego dokumentu opiszemy, co się stanie z mlekiem wyprodukowanym w gospodarstwie w sytuacji stwierdzenia ogniska w gospodarstwie lub w jego pobliżu.

Jakie są procedury dotyczące mleka po wykryciu ogniska pryszczycy?

W dziale dotyczącym warunków udzielania zezwolenia na przemieszczanie świeżego mięsa i mleka surowego z gospodarstw zlokalizowanych na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym opisano, jak może to wyglądać, gdy pryszczyca pojawi się w Polsce.

Wśród rolników często słychać przerażone głosy dotyczące sytuacji, w której w okolicy ogniska będzie konieczna utylizacja mleka. Nie zawsze musi się tak stać, jeśli badania nie wykażą obecności wirusa. Przede wszystkim w strefach przeprowadzane będą badania i jest możliwe odstawienie mleka do zakładu, ale jego przemieszczenie musi spełniać następujące warunki:

  • mleko surowe musi być przemieszczane z zakładu pochodzenia (z obszaru zapowietrzonego) do zakładu przetwórczego w zaplombowanych pojemnikach;
  • zakład przetwórczy musi znajdować się na tym samym obszarze objętym ograniczeniami lub możliwie jak najbliżej niego oraz działać pod nadzorem urzędowych lekarzy weterynarii.

Mleko ponadto nie może być wykorzystane w postaci surowej, ale będzie musiało być poddane obróbce termicznej, która w razie wątpliwości unieszkodliwia wirusa. Warto pamiętać, że nawet 4 dni przed pojawieniem się objawów pryszczycy, wirus pojawia się w mleku.

Mleko trzeba będzie zakwaszać kwasem octowym 

W tym przypadku sprawa jest jasna. Zarówno zwierzęta, jak i produkty pochodzenia zwierzęcego muszą zostać unieszkodliwione i w odpowiedni sposób zutylizowane. Tylko jak to się odbywa?

Gdy w gospodarstwie zostanie wykryta pryszczyca, mleko zdojone do zbiorników będzie zakwaszone z wykorzystywanie wysoko stężonego (80%) kwasu octowego. To skuteczny środek biobójczy unieszkodliwiający wirusa pryszczycy. Po przeprowadzeniu zakwaszania mleka w zbiornikach oraz po opróżnieniu zbiorników, należy wykonać mycie i dezynfekcję urządzeń. Mleko po dezynfekcji środkiem dezynfekcyjnym nie powinno być wylewane na pola. Po przeprowadzeniu zabiegów neutralizacji wirusa, może być zniszczone lub gromadzone w zbiornikach na terenie gospodarstwa np. dolewane do gnojowicy.

Trzeba pamiętać o tym, że kwas octowy ma silnie żrące właściwości. Dokładna instrukcja sporządzenia preparatu również została przedstawiona w prezentacji.

Załączamy ją TUTAJ, aby móc się z nią zapoznać i mieć ją pod ręką.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2025 11:06