Co po Mercosurze? 7 sposobów na uratowanie polskiego rolnikaArchive Media
StoryEditorMercosur

Co po Mercosurze? 7 sposobów na uratowanie polskiego rolnika

18.09.2025., 10:01h

Co po Mercosurze? WIR podkreśla, że konieczne są innowacje, przetwórstwo i strategiczne specjalizacje, aby zachować konkurencyjność na rynku. Zobaczmy 7 sposobów na uratowanie polskiego rolnika.

Widmo Mercosuru 

WIR alarmuje, że widmo wejścia w życie umowy handlowej z krajami Mercosuru staje się coraz bardziej realne. Polska – obok Francji – pozostaje jednym z nielicznych krajów otwarcie przeciwnych ratyfikacji. 

– Groźba, że umowa o wolnym handlu z krajami Ameryki Południowej wejdzie w życie, staje się coraz bardziej realna. Nie ma chętnych krajów członkowskich do jej zablokowania, poza Polską oczywiście i być może Francją, co w obliczu kryzysu rządowego i budżetowego tego kraju nie jest już takie oczywiste – ostrzegają autorzy opracowania, Andrzej Przepióra i Aleksander Poznański. 

W tle pojawiają się kolejne porozumienia, w tym z Australią, a także negocjacje akcesyjne z Ukrainą, której bliskość i skala produkcji rolnej stwarzają dla Polski szczególne ryzyko. 

7 sposobów na uratowanie polskiego rolnika - po pierwsze obniżenie kosztów produkcji

Zdaniem WIR, w obliczu nadchodzącej konkurencji rolnicy muszą mieć szansę obniżenia kosztów produkcji – zarówno poprzez zmiany na poziomie europejskim, jak i krajowym. 

– Są one w krajach UE szczególnie wysokie ze względu na zbyt ambitne cele klimatyczne, które obciążają całą gospodarkę, w tym rolnictwo. W przypadku Polski dochodzą wysokie czynsze dzierżawne ustalane na przetargach licytacyjnych organizowanych przez KOWR – czytamy w stanowisku. 

WIR apeluje o powrót do przetargów ofertowych z regulowanym czynszem. Zwraca też uwagę na to, że taniej można produkować we współpracy w organizacjach producentów.  

Po drugie - pilnowanie jakości importowanej żywności 

Organizacja domaga się wzmocnienia kontroli nad jakością importowanej żywności. Chodzi nie tylko o dokumenty, ale o realne sprawdzanie standardów produkcji w krajach trzecich. 

– To jest trudne i wymaga wzmocnienia służb kontrolujących jakość importowanej żywności. Gorzej z kontrolą procesu produkcji np. warunków dobrostanu zwierząt czy używanych środków ochrony roślin. To może okazać się w praktyce niemożliwe – zaznacza WIR. 

Po trzecie - budowa silnych marek polskiej żywności 

Zdaniem autorów, polska żywność wciąż za rzadko trafia do odbiorców pod polską marką. Większość eksportu odbywa się przez pośredników. 

– Budowanie silnych marek jest o tyle ważne, że jak wskazują i wyliczają eksperci, tracimy przewagę konkurencyjną w postaci niskich cen – podkreśla izba. 

Po czwarte - patriotyzm konsumencki

WIR stawia też na patriotyzm konsumencki i promocję lokalnej żywności finansowaną m.in. z Funduszy Promocji. Warunkiem koniecznym jest jednak rzetelne oznaczanie pochodzenia. 

Po piąte - lepsza, regionalna WPR 

WIR popiera kierunek regionalizacji Wspólnej Polityki Rolnej i zapowiada współpracę z samorządem województwa przy projektowaniu programów. 

– Każdy region jest inny i potrzebuje innych narzędzi i programów finansowanych w ramach WPR – zauważają autorzy. – Zadaniem Wielkopolskiej Izby Rolniczej będzie określenie najlepszego z punktu widzenia wielkopolskich rolników sposobu wydatkowania tych środków. 

Po szóste - innowacje i technologie w rolnictwie 

WIR przypomina, że wdrażanie innowacji w gospodarstwach wymaga wsparcia publicznego – w przeciwnym razie większość rolników nie będzie w stanie konkurować w nowym otoczeniu rynkowym. 

– Bez wsparcia finansowego znaczna część gospodarstw rolnych nie będzie w stanie samodzielnie ponieść kosztów inwestycji w innowacje, takie jak systemy rolnictwa precyzyjnego, technologie cyfrowe, automatyzacja procesów czy rozwiązania ograniczające zużycie wody i energii – czytamy w analizie. 

Po siódme - konkurencja tam, gdzie mamy przewagę

WIR apeluje, by Polska nie bazowała na eksporcie surowców, ale rozwijała przetwórstwo żywności i sprzedaż pod własnymi markami. 

– Nie możemy opierać się na eksporcie nieprzetworzonych surowców rolnych, bo tu polegniemy cenowo. Musimy, to co wyprodukuje rolnik, przetwarzać i sprzedawać pod naszymi markami – podkreśla Izba. 

Cel - zjednoczenie środowiska rolniczego 

W obliczu nowych zagrożeń geopolitycznych WIR widzi potrzebę jednoczenia środowiska rolniczego i budowy wspólnej reprezentacji. 

– Ważna w tym kontekście będzie współpraca rolników i ich organizacji i silna reprezentacja. WIR od dłuższego czasu buduje taką platformę, jednoczącą różne organizacje rolnicze – zaznaczają autorzy. 

Na koniec pada refleksja o konieczności dostosowania się do zmian i racjonalnego działania, bez złudzeń. 

– Można walczyć z wiatrakami, ale niewiele z tego wyniknie. 

Albert Katana, na podst.: WIR - Co po Mercosurze?

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 20:19