StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na dania, których smak dopełnia śliwka

29.09.2022., 11:09h
Śliwka nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią i nasuwa nam dobre wspomnienia. Jej smaki zna każdy. Tym bardziej, że doskonale uzupełnia dania w których się znajduje. Zarówno na słodko, jak i w bardziej wytrwanejj wersji. Przedstawiamy 3 przepisy na dania ze śliwką w tle.

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki na ciasto: 200 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki.

Składniki na masę budyniową: 400 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych na połówki, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka; cukier puder do posypania.

Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na grubych oczkach do mąki. Dodać jajka, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Zagotować dwie szklanki mleka. W pozostałej szklance rozprowadzić budynie i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Dwie trzecie ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekać około 15 minut. Wyjąć ciasto, wylać gorący budyń, ułożyć połówki śliwek. Zetrzeć resztę ciasta na śliwki i piec 45–50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.


Karkówka w sosie śliwkowym

Składniki: 1 kg karkówki, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, majeranek, słodka papryka, 2 cebule czerwone, 400 g śliwek (bez pestek) świeżych lub mrożonych, ewentualnie mały słoik powideł śliwkowych, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 szklanka pasaty pomidorowej, około 3 łyżek oleju.

Wykonanie: Mięso natrzeć przyprawami, przetartym czosnkiem i umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykrywką lub w rękawie do pieczenia. Najlepiej wstawić je na kilka godzin do lodówki lub zamarynować poprzedniego dnia. Piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia obrócić. Mięso po lekkim przestudzeniu pokroić na plastry. Cebulę posiekać w plastry i zeszklić. Dodać pokrojone w paski śliwki, ziele angielskie i liście laurowe. Dodać pastę pomidorową i dusić razem, aż śliwki zmiękną. Doprawić, ułożyć plasterki upieczonej karkówki i razem z sosem podgrzać, najlepiej w piekarniku.

.

Smarowidło z podrobami i suszoną śliwką

Składniki: 1 i 1/2 kg zmielonego podgardla, 2 cebule, około 8 suszonych śliwek, 4 ząbki czosnku, suszony majeranek, sól, pieprz, 1 jabłko.

Wykonanie: Mięso przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu około 20 minut, często mieszając. Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać jabłko, cebulę, czosnek, śliwki i smażyć razem, aż jabłko i cebula będą miękkie. Dodać przyprawy, przelać do naczynek i po przestudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym i cebulą.

 .

Smacznego!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:06