StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na niezwykły obiad noworoczny

27.12.2020., 12:12h
Co podać na noworoczny obiad w gronie najbliższych? Oto nasze propozycje na 3 wyśmienite potrawy: soczysta kaczkę z jabłkami, aromatyczny strogonow i polędwiczki indycze w towarzystwie śliwek i orzechów. Smacznego!

Przepis na noworoczny Strogonow

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • liść laurowy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 500 g pieczarek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • olej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany.

Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć partiami na patelni w niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do większego garnka, a na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez pras­kę czosnek. Dodać do mięsa, zalać wodą nieco ponad mięso, wrzucić listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować, aby mięso zmiękło (około godziny).

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa. Paprykę oraz pieczarki pokroić i wrzucić do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wymieszać i gotować jeszcze około 20 minut. Jeśli strogonow jest za rzadki, można zaprawić go mąką. 2 łyżki mąki wymieszać w pół szklanki wody, dodać do gotującej się potrawy, doprawić, chwilę pogotować. Odlać pół szklanki bulionu, wymieszać ze śmietaną i wlać do garnka, zagotować i wyłączyć. Doprawić i podawać z chlebem.

Przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 jabłka,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć olejem i solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Kaczkę wypełnić jabłkami, masłem, spiąć patyczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia. Piec około 70 minut w temperaturze 180°C. Do rękawa włożyć gałązki rozmarynu, rozciąć rękaw i piec kolejne 30 minut, aż skóra się zrumieni.

Przepis na polędwiczki indycze ze śliwkami i orzechami

Składniki:

  • 5 polędwiczek z indyka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 100 g orzechów włoskich lub nerkowca,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy ziołowe do indyka,
  • około 60 g wiórków masła,
  • żurawina do podania.

Wykonanie: Cztery polędwiczki delikatnie rozkroić, nie docinając do końca. Powstałe płaty mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami, ułożyć wiórki masła. Jedną polędwiczkę zemleć, dodać przyprawy, posiekane orzechy oraz posiekane śliwki.

Farsz wymieszać, nakładać na mięso i delikatnie zwijać. Polędwiczki umieścić w rękawie do pieczenia i piec około godziny w temperaturze 180°C. Odczekać 15 minut i dopiero po tym czasie pokroić. Podawać z żurawiną.




Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 18:52