StoryEditorPrzepisy

Eintopf, czyli 3 przepisy na dania jednogarnkowe

26.10.2022., 11:10h
Teraz gratka dla fanów dań jednogarnkowych, ale nie tylko. Przedstawiamy 3 przepisy na tzw. eintopf: coś azjatyckiego, coś domowego, coś z makaronem.

Kurczak po tajsku z mango

Składniki: 200 g ryżu jaśminowego, 2 duże piersi kurze, 1 mango, 250 ml mleczka kokosowego, sól, pieprz, kurkuma, kumin, papryka słodka, 1 papryka czerwona, 1 papryczka chilli, olej, 2 ząbki czosnku, odrobina świeżego, startego imbiru, 1 cebula.

Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i dusić, aż mięso zmięknie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w kostkę papryczkę chilli, pokrojone w kostkę mango oraz przyprawy. Wlać mleczko kokosowe i dusić razem około 5 minut. Podawać z ryżem.

.

Kociołek domowy

Składniki: 2 kg żeberek, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 1/2 główki kapusty, 2 czerwone papryki, sól, pieprz, papryka, 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, olej, 5 pieczarek, pęczek pietruszki.

Wykonanie: Żeberka najlepiej zamarynować na noc. Posypać przyprawami, natrzeć olejem. Kolejnego dnia obsmażyć z każdej strony. Kapustę poszatkować w większe kawałki, cebulę pokroić w plastry, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, seler i ziemniaki w kostkę, pieczarki na ćwiartki, a paprykę w paski. Garnek do kociołka wysmarować olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Układać na przemian mięso i warzywa. Co jakiś czas przesypać przyprawami. Zamknąć i dusić tradycyjnie nad ogniskiem lub na wolnym ogniu około półtorej godziny. Można również piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu około półtorej godziny. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Posypać świeżą natką pietruszki.

.

Makaron z ciecierzycą i selerem naciowym

Składniki: 400 g makaronu, 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 cukinia, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, 5 łyżek kukurydzy, 3 łodygi selera naciowego, 2 łyżki masła klarowanego, suszone oregano i bazylia.

Wykonanie: Ugotować makaron. Rozgrzać masło klarowane, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojony w plastry seler naciowy, kukurydzę i wymieszać. Dodać ugotowaną ciecierzycę i doprawić do smaku, wymieszać z makaronem. Doprawić oregano i bazylią.

 .

Smacznego!

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 00:15