StoryEditorPrzepisy

Idzie majówka – grilluj oryginalnie!

27.04.2018., 14:04h
Kiełbasę grillują wszyscy. Ale ty możesz postawić na oryginalność. Niech z twojego ogródka unosi się zapach ziół, którymi doprawisz oryginalnie przyrządzoną wołowinę, jak w bałkańkich cevapcici. Albo też łososia, który – lekko opieczony z kolendrą i miętą – nie ma sobie równych. Oryginalna możesz być nawet piekąc ziemniaki. Ale przystrój je wtedy w plastry sera i boczku. Ciesz się grillem i pamiętaj, żeby nie przeszkadzać nim sąsiadom. Spraw raczej, żeby przyszli zwabieni ciekawym aromatem.




Przepis 1 - Orientalny łosoś



Składniki: 200 g filetu z łososia, 1 świeży ogórek, sok z limonki, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 papryczka chili, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczka soli, świeża mięta, kolendra, 50 g posiekanych orzeszków ziemnych, pieprz, oliwa.




Wykonanie: Łososia natrzeć solą, pieprzem, olejem i sokiem z limonki. Grillować z każdej strony po 10 minut. W tym czasie ogórka pokroić na cienkie plasterki. Mieszamy sok z limonki, starty imbir, cukier, oliwę, sól oraz posiekane zioła i pokrojoną drobno papryczkę. Łososia podajemy polanego sosem, z ogórkami, i posypujemy posiekanymi orzeszkami.





Przepis 2 - Cevapcici



Składniki: 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej.




Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki. Formować podłużne kotlety, nakłuwać na namoczone patyczki. Kotlety natłuścić olejem i grilować z każdej strony po 15 minut, obracając co jakiś czas.






Przepis 3 - Ziemniaki pieczone



Składniki:
10 średnich ziemniaków, 20 małych plastrów boczku, 20 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, koperek; tacka do zapiekania




Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórką, przekroić na połówki. Na każdym ziemniaku ułożyć plaster sera i plaster boczku. Grillując, można je również przykryć drugą tacką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem.




Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 02:21