StoryEditorPrzepisy

Jak można wykorzystać topinambur? Przepisy na 3 dania

25.01.2019., 15:01h
Topinambur czyli słonecznik bulwiasty, jest warzywem, które zyskuj coraz większe zainteresowanie wśród zwolenników zdrowej i pełnowartościowej diety. Te niesamowite bulwy zawierają w sobie bogactwo witamin i minerałów i są polecane szczególnie cukrzykom oraz osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego. Jak zatem przyrządzić topinambur? Oto 3 ciekawe i szybkie przepisy!

Makaron z boczkiem, groszkiem i topinamburem

Składniki: 500 g dowolnego makaronu, 1 puszka zielonego groszku, pęczek zielonej pietruszki, 300 g boczku (najlepiej wędzonego), około 10 bulw topinamburu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: Makaron ugotować i odcedzić. Topinambur obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z topinamburem na patelni. Natkę drobno posiekać.

W garnku połączyć makaron, boczek z topinamburem, groszek, natkę. Przyprawić według uznania.


Danie na ostro z topinamburem

Składniki: 8 bulw topinamburu, kawałek dyni, 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy wraz z wodą z gotowania, 100 g liści szpinaku, 1 papryczka chili, kilka pomidorów koktajlowych, kawałek korzenia imbiru, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, szczypta kardamonu, papryka w proszku, curry.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Topinambur obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, dynię oraz topinambur. Gdy warzywa zmiękną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodać pokrojoną papryczkę chili oraz ugotowaną ciecierzycę, liście szpinaku, pokrojone pomidory koktajlowe, doprawić do smaku. Dusić wszystko jeszcze 5 minut.


Frytki z topinamburu

Składniki: 500 g topinamburu, sól, słodka papryka, chili, pieprz czarny, 6 łyżek oliwy z oliwek.

Wykonanie: Topinambur można wyszorować i piec ze skórką albo obrać, a nastęnie pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki ułożyć na blaszce wyłożone jpapierem do pieczenia. Najlepiej, aby słupki się nie nakładały. Pokrojony topinabur polać oliwą i posypać mieszanką przypraw. Piec, aż zaczną nabierać koloru i się rumienić – około 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia należy pilnować, by frytki się zbyt mocno nie przypiekły, ponieważ topinambur szybciej traci surowość niż ziemniak.




Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 17:00