Bakłażan: jak go uprawiać we własnym ogródku? [PORADY]Małgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorOgród

Bakłażan: jak go uprawiać we własnym ogródku? [PORADY]

02.02.2025., 08:00h

Bakłażan ma nie tylko właściwości wzmagające miłosne żądze – jest także bardzo smaczny i zawiera dużo składników odżywczych. Mowa o bakłażanie, zwanym również oberżyną, gruszką miłosną, jajem krzewiastym, psianką podłużną, bakmanem czy bałtarzanem. Jego częścią jadalną jest owoc.

Jak wygląda bakłażan i dlaczego był uważany za roślinę ozdobną?

Ta psiankowata jednoroczna roślina jest bliską krewną pomidora, papryki, a także ziemniaka. Dorasta do 1 m wysokości, a niektóre odmiany są kolczaste. Kwiaty ma niebieskie lub fioletowe z żółtym środkiem, przypominające nieco kwiaty ziemniaka. Wyrastają pojedynczo lub w formie kiści w kątach liści. Traktowano ją kiedyś jako roślinę ozdobną, dziś przypisuje się jej m.in. właściwości sprzyjające długiemu życiu.

Taki przydomek zyskała, gdy zdobiła ogrody Indii. Dziś znana jest z różnych kombinacji kulinarnych i w naszym kraju, gdzie doskonale się spełnia jako zamiennik mięsa. Warto jednak pamiętać, że zawiera solaninę. To oznacza, że nie wolno spożywać bakłażana na surowo, lecz tylko po obróbce termicznej. Żeby uprawa tego warzywa się udała, warto poznać niektóre szczegóły.

Jak uprawiać bakłażana?

Nie sprawia dużych trudności, lecz trzeba się liczyć z tym, że jest rośliną ciepłolubną i bezpieczniejsza jest jej uprawa pod osłonami. Ostatnie lata z wysokimi temperaturami oraz wyselekcjonowane jej odmiany pozwalają na uprawę gruntową. Uprawiamy ją z rozsady, której produkcję rozpoczynamy, wysiewając nasiona od lutego do marca. Ta roślina, podobnie jak papryka, ma długi okres wegetacji. Wymaga żyznej, próchnicznej gleby o pH 6,5. Można ją uprawiać na słabszym stanowisku, lecz należy wówczas zastosować obornik lub kompost w wytyczone dołki i przysypać niewielką warstwą gleby (2–3 cm), by rozsada korzeniami nie sięgała bezpośrednio nawozu. Można też do wykopanego dołka wsypać solidną porcję dobrej jakości gleby uniwersalnej bądź podłoża dla rozsad.

Jak rozpocząć produkcję rozsady bakłażana?

Produkcję rozsady rozpoczynamy od wysiewu nasion (na głębokość 1 cm) w doniczki, wielo­doniczki lub kuwety wypełnione podłożem dla rozsad. W podłożu robimy otwory, w których umieszczamy po jednym nasionku. Po mniej więcej tygodniu, choć zdarza się, że po dwóch lub nawet trzech, zaobserwujemy wschody. Jest to uzależnione od temperatury otoczenia. Najszybsze wschody uzyskamy przy temperaturze 28°C, a gdy będzie niższa, będą wolniejsze. Kiedy roślina ma dwa liście właściwe, przepikowujemy do większego naczynia i utrzymujemy lekko wilgotne podłoże.

W połowie lub pod koniec maja wysadzamy rozsadę do gruntu, zachowując rozstawę 50 cm w rzędzie i około 80 cm między rzędami. Po posadzeniu można uprawę ściółkować, by uniknąć zachwaszczenia i utraty wilgoci. W przypadku zapowiadanych spadków temperatury należy uprawę osłonić agrowłókniną lub agrotkaniną. Bakłażan lubi być nawożony, najlepiej gnojówką z pokrzyw, ale także nawozami warzyw lub uniwersalnymi. Jeśli chodzi o zabiegi pielęgnacyjne, to rośliny podlewamy tak, aby nie moczyć liści, usuwamy chwasty. Najlepiej jest prowadzić bakłażany na 2–4 pędy, a gdy owoce podrosną, warto usuwać dolne liście. W zasadzie oberżyna nie wymaga palikowania, ale można na wszelki wypadek podwiązać do palików, by przy silniejszych wiatrach lub ciężkich owocach się nie wyłamywała.

Odmiany bakłażana polecane do rozsady

Do uprawy polecana jest odmiana Falcon o fioletowej skórce i białozielonym miąższu. Tina F1 charakteryzuje się czarnymi, błyszczącymi owocami. Perłą wśród odmian jest Black Beauty o mlecznobiałej skórce. Tsakoniki to odmiana o owocach białych z licznymi fioletowymi smugami. Violetta Lunga 3 rodzi długie, maczugowate owoce o ciemnofioletowej skórce.

Przeczytaj również:

image
Uprawa

Mały dobroczynek skuteczny w walce ze szpecielami i przędziorkami

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. luty 2025 14:31