StoryEditorogród

Zalety nawozu ze zmielonych skorupek jaj. Do czego go zastosować?

15.07.2022., 20:07h
Skorupki jajek można wykorzystać w ogrodzie, aby odstraszać ślimaki. Ale to także świetny nawóz, który służy wielu gatunkom roślin, a także dodatek, który wzbogaca glebę w wiele składników odżywczych. Jak w prosty sposób przygotować nawóz ze skorupek jaj?

Nawóz wapniowy uzyskany ze skorupek do jajek, które wykorzystujemy bardzo często w naszej kuchni, to naturalny sposób użyźniania gleby bez użycia chemii. Dotyczy zarówno roślin w ogrodzie, warzywniku, jak i tych w doniczkach.

Jakie właściwości mają skorupki od jajek?

Bardzo dobrze wpływają na wzrost roślin, utrzymanie ich w dobrej kondycji oraz plonowanie. Skorupki jajek są bogate w węglan wapnia, który jest głównym składnikiem budulcowym ich ścian. Stanowią zatem źródło łatwo przyswajalnego wapnia i sprzyjają odkwaszaniu gleby. Zawierają spore ilości potasu, fosforu i magnezu, żelaza, cynku i sodu. A dokładniej:

  1. Obniżają kwasowość gleby, co jest szczególnie korzystne dla gatunków roślin preferujących zasadowe pH gleby. Jego obecność ułatwia wchłanianie składników odżywczych, zatrzymuję wchłanianie toksycznych pierwiastków, np. aluminium.
  2. Proszek ze zmielonych skorupek jajek, rozsypany wokół roślin, to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów wapnia w glebie.
  3. Zapobiegają gniciu kwiatów i innych partii roślin.
  4. Odstraszają, pokruszone skorupki rozsypane wokół warzyw są przeszkodą dla ślimaków.
  5. Węglan wapnia zawarty w skorupkach wzmacnia korzenie roślin, dzięki czemu rosną lepiej i szybciej.

Czy nawóz ze skorupek jajek działa na wszystkie rośliny?

Nawóz ze skorupek jajek pozytywnie wpływa m.in. na

  • rośliny owocujące i warzywa, np. jabłka, truskawki, sałata, ogórki i bakłażany, jarmuż, fasola, sałata, cukinia, kapusta,
  • niektóre gatunki kwiatów (byliny i jednoroczne), np. róże i chryzantemy, lawenda, jeżówka, oleander, liliowce, tulipany, lawenda, piwonie, itd.,
  • sukulenty, ale niekiedy dodatkowo należy je podkarmić azotem, którego skorupki do jajek nie zawierają. Jednak w kuchni znajdziemy kolejny składnik, który jest bogaty w ten pierwiastek . Chodzi o fusy od kawy. Wystarczy więc wymieszać proszek ze zmielonych skorupek z fusami i odżywczy nawóz gotowy.

Nie zaleca się dodawania roślin gatunków kwasolubnych, a więc do: pelargonii, fiołków, azalii, borówki amerykańskiej, hortensji, wrzosów, paproci i storczyków.

3 sposoby na zrobienie nawozu ze skorupek jajek

  1. Pokruszone skorupki jajek rozsypać pod roślinami, gdzie pod wypływem wilgoci będą się stopniowo rozpuszczały i uwalniały CaCO3 do gleby. Ten sposób skutecznie odstraszy ślimaki, które będą unikały ostrych brzegów rozsypanych skorupek.
  2. Wysuszone skorupki zmielić na drobny proszek i wysypać bezpośrednio wokół roślin, zwłaszcza doniczkowych albo jako dodatek do kompostu (pokruszone też się sprawdzą, jednak rozkładają się około dwóch lat)
  3. Płynny nawóz – skorupki zalać wrzątkiem, odstawić na tydzień i co jakiś czas przemieszać. Nawóz jest gotowy, kiedy skorupki się rozpuszcza. Przed użyciem warto miksturę wstrząsnąć i wymieszać.

Czy warto zakopać całe jajko w ziemi?

Niektórzy radzą także, aby zakopać całe jajko w doniczce przed posadzeniem rośliny. Niektórzy także zakopują po kilka jajek w ogrodzie przed posadzeniem drzewa. Więcej na ten temat w artykule:  Co się stanie, jeśli zakopiesz całe jajko w doniczce?

Natalia Marciniak-Musiał
Fot. pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 16:48