Buraki ćwikłowe wymagają przerywki i pozostawienia roślin w co najmniej pięciocentymetrowych odstępach, by korzenie mogły się spokojnie rozrastaćMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Jak i kiedy wysiewać warzywa do gruntu? [Krótki PORADNIK]

27.04.2025., 12:00h

Z warzyw na pierwszy ogień pójdą korzeniowe, czyli marchew, pietruszka, pasternak, burak ćwikłowy i inne gatunki, które nie są wrażliwe na niskie temperatury.

Jakie stanowisko pod uprawę warzyw korzeniowych?

Pod ich siewy należy wybrać stanowiska o dobrym nasłonecznieniu, co oznacza, że należy unikać miejsc pod drzewami i krzewami, by warzywa nie musiały konkurować o światło, wodę i składniki pokarmowe. Warzywa korzeniowe najlepiej udają się na glebach ciepłych, piaszczysto-gliniastych, przepuszczalnych, średniozwięzłych i o dużej zawartości próchnicy. Nie odpowiadają im gleby ciężkie i zaskorupiające się. Przygotowane jesienią stanowiska powinny być głęboko uprawione, a wiosną wystarczy powierzchnię nieco spulchnić i dokładnie zagrabić. Zdarza się, że stanowisko nie zostało odpowiednio przygotowane, więc należy zająć się tym przed siewem, chociaż powierzchnia gleby powinna się ułożyć, co trwa kilka dni. Planując warzywnik i wysiew nasion, należy brać pod uwagę zasady zmianowania, czyli nie uprawiać marchwi, pietruszki i buraków po sobie ani po innych korzeniowych.

Zobacz też: Dereń jadalny może przetrwać nawet 100 lat. Jak go uprawiać?

W jakiej odległości siać warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe do wzrostu potrzebują tyle miejsca w rzędzie, by korzenie bez przeszkód się rozwijały, dlatego nie należy siać ich zbyt gęsto, a jeśli już do tego dojdzie, musimy stosować przerywanie siewek do uzyskania odpowiednich odległości. Między rzędami marchwi, pietruszki czy pasternaku powinniśmy zachować odstęp około 20 cm, w rzędzie natomiast – około 3–4 cm. Ponieważ nasiona tych warzyw są bardzo drobne, stosuje się wysiew (na głębokość 0,5–1 cm) z domieszką ziarnistego piasku w stosunku 1: 2. Nasiona wschodzą bardzo długo – od 3 do 4 tygodni – dlatego zalecany jest także dodatek roślin szybko wschodzących, jak sałata lub rzodkiewka, które szybciej wyznaczą nam rzędy, co ułatwi przeprowadzenie pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych, przede wszystkim odchwaszczania. Zaraz po wschodach – przy zbyt gęstym siewie – trzeba siewki przerwać, bo uzyskamy warzywa o cienkich i małych korzeniach.

Kiedy siać warzywa korzeniowe?

Buraki ćwikłowe wysiewa się, w zależności od przeznaczenia, w różnych terminach. Kwietniowy siew jest z przeznaczeniem na botwinkę i wczesne buraczki do bezpośredniego spożycia. Nasiona umieszczamy w glebie na głębokość około 2 cm, a na glebach zwięzłych i wilgotnych – 1,5 cm. Na 1 m.b. rzędu przypada około 40 do 50 kłębków. Marchew i pietruszka nie są wrażliwe na niskie temperatury, lecz buraki już tak, i przy dłużej utrzymujących się chłodach mogą wymarzać lub zaczną wybijać wcześniej w pędy kwiato­stanowe bez tworzenia zgrubień (wskutek jarowizacji). Siejąc wcześnie buraki, siejmy je na małej powierzchni, by w razie potrzeby okryć uprawę agrowłókniną, pod którą przetrwają najgorszy okres. Buraki ćwikłowe na zbiór letni (bez liści) oraz zbiór jesienny wysiewa się nieco później.

W drugim rzucie możemy wysiać bób, groch, szpinak, pietruszkę naciową, boćwinę, rzodkiewkę, rzodkiew i koper (ten najlepiej wysiewać rzutowo). Niektórzy te warzywa wysiewają już w marcu, gdy pogoda dopisuje i w zależności od warunków klimatycznych danego rejonu kraju. W kwietniu zakładamy rozsadnik, na którym wyprodukujemy rozsadę warzyw kapustnych, sałat oraz brukselkę na zbiór jesienny i zimowy.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. maj 2025 17:16