Jak prawidłowo skracać pędy u warzyw?Małgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Jak prawidłowo skracać pędy u warzyw?

18.08.2024., 10:00h

O tym, że skracanie pędów u drzew i krzewów jest czynnością naturalną, wiemy wszyscy, ale że ten zabieg należy przeprowadzić u niektórych warzyw, mało kto pamięta. I tu sprawa ma się trochę gorzej, bo czasem nie wiemy, jak go prawidłowo wykonać. Oto kilka wskazówek.

Jak skracać pędy arbuza?

Pod lupę trzeba wziąć arbuzy, melony i dynie, bo te właśnie dyniowate tworzą pędy płożące. W przypadku arbuzów zasadą jest, by na roślinie pozostawić niewielką ilość owoców. Zbyt duża ich ilość prowadzi do opadania zawiązków bądź słabego ich rośnięcia. Każdy pęd, na którym zawiązał się owoc, skracamy nad drugim liściem za zawiązkiem – niezależnie, czy to pęd główny, czy boczny. Jeżeli pędów owocujących jest mało, możemy pozostawić po dwa zawiązki na każdym z nich. Gdy zawiązki osiągną wielkość orzecha włoskiego lub rozmiary małego jabłka, ich nadmiar usuwamy. Ważne jest również, by usunąć wszystkie pędy płone, które niepotrzebnie obciążają roślinę, a także słabe, nierokujące wydania dorodnych owoców. Zawsze lepiej pozostawić dwa zawiązki na jednym pędzie silnie rosnącym niż po jednym na mizernych.

Jak skracać pędy dyni?

W przypadku dyni o pędach płożących pierwsze skracanie wykonujemy w lipcu, k...

Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 12:48